KOMMENTARER

Afghanistan og sikkerhet

Tilbake til start

USA og Nato – hvori opptatt Norge – er om noen uker ute av Afghanistan. Det betyr blant annet at en ny trussel kraftig forsterkes, særlig terror mot Sentral-Asia og Russland, skriver Morten Strand.

KAOS: Når USA nå trekker seg ut av Afghanistan, etterlater de seg nå et enda større kaos enn da de gikk inn. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB
KAOS: Når USA nå trekker seg ut av Afghanistan, etterlater de seg nå et enda større kaos enn da de gikk inn. Foto: Evelyn Hockstein / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det store spillet – The Great Game – var striden mellom det britiske og russiske imperiet om kontrollen av Sentral-Asia og det nordlige India. I dette spiller, som varte praktisk talt hele 1800-tallet, var Afghanistan «kongen», som både slagmark og geografien som avgjorde spillet. Kort fortalt så var det ingen som vant spillet, og hovedgrunnen var at ingen kunne kontrollere Afghanistan. Ved det store spillets slutt for litt mer enn 100 år siden var man altså tilbake til start. Ikke så ulikt slik man nå er tilbake til start i Afghanistan, fordi ingen egentlig – enda en gang – klarte å kontrollere Afghanistan.

USA er ute med halen mellom beina, og overlater – til tross for rituelle forsikringer om det motsatte – regjeringen landet har støttet til seg selv. Taliban er på rask frammarsj på alle frontavsnitt, og har etter alt å dømme kontroll over de sentrale delene av landet – inkludert hovedstaden Kabul – om relativt kort tid.

Det skaper et nytt bilde – som egentlig er gammelt – etter USAs hjelpeløse forsøk på å «ordne opp» i Afghanistan. Bildet som tegner seg er Taliban som den som kontrollerer store deler av landet, bortsett fra i nord der tadsjiker og usbeker – som var kjernen i Nordalliansen – sto imot Taliban-styre før den USA-ledete invasjonen etter terrorangrepet mot USA for 20 år siden i september.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer