KOMMENTARER

8. mars under coronaen:

Tilbakeslaget

Pandemien har avlyst 8. mars-togene og truer likestillingen.

I DAG STÅR YOUNGSTORGET TOMT: Det tradisjonsrike 8. mars-toget har satt stadig nye rekorder de siste åra, her fra 2019. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
I DAG STÅR YOUNGSTORGET TOMT: Det tradisjonsrike 8. mars-toget har satt stadig nye rekorder de siste åra, her fra 2019. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I dag er det ett år siden sist jeg var på fest. Vi feiret kvinnedagen i Oslo, etter å ha gått i 8. mars-tog og spist på restaurant. Det tradisjonsrike toget har satt stadig nye rekorder de siste åra, men i dag står Youngstorget tomt. I en nedstengt by er toget virtuelt. Samtidig er den internasjonale kvinnedagen viktigere enn på lenge. Over hele verden er likestillingen det siste året blitt satt tilbake.

Simone de Beauvoir sa også dette best:

«Glem aldri at det bare kreves en politisk, en økonomisk eller en religiøs krise, før kvinners rettigheter brått står på spill».

Historien har gitt henne rett gang på gang. Også nå, når pandemien forsterker forskjellene og lukker oss inne i hjemmene våre. Da verden stengte ned for et år siden, ble konsekvensene for kvinner raskt synlige.

Når bevegelsesfriheten blir innskrenket og mennesker må holde seg hjemme, øker den typen forbrytelser som skjer innenfor husets vegger. FN advarer mot at pandemien har økt risikoen for kjønnslemlestelse, antall barneekteskap og for vold i hjemmet.

Pandemien har ført til at både FN og andre organisasjoner har vært nødt til å avlyse eller utsette gjennomføringen av programmer for å bekjempe kjønnslemlestelse. Fattigdommen øker, en av de viktigste driverne for barneekteskap og for prostitusjon. Konsekvensene blir langvarige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer