LEDER

Frode Berg-saken:

Tilkneppet arroganse

Mistanken om at bukken passer havresekken i Frode Berg-saken passer dårlig med Norges selvbilde.

SVIKET?: Ble Frode berg ofret av E-tjenesten? Her fra rettssaken i Moskva. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SVIKET?: Ble Frode berg ofret av E-tjenesten? Her fra rettssaken i Moskva. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Frode Berg-saken ser ut til å bli avsluttet med et stort og talende spørsmålstegn. Gårsdagens høring i stortinget gikk for lukkede dører, foran representanter som ser ut til å få sine munner forseglet. Regjeringen påberoper seg de høyeste dyder, rikets sikkerhet. Men like sannsynlig er det at hemmelighetskremmeriet skyldes de laveste laster, ønsket om å beskytte e-tjenesten fra talende detaljer om amatøreri i det som allerede er Norges største kjente etterretnings-skandale. Høyre, Fremskrittspartiet og KrF, sier de ikke vil avgradere noe av innholdet fra rapporten i høringen mandag. Og Venstre slutter seg trolig til dette. Det hele er pompøst og arrogant. Og dermed ikke verdig den åpenhetskultur det norske systemet dyrker i sine festtaler.

Det er åpenbart at Norge trenger sin utenlands-etterretning. Og det er åpenbart at det er mange sider ved virksomheten som skal og bør holdes hemmelig. Norge er Natos yttergrense, og har et særlig ansvar for å hente informasjon til oss selv og våre allierte fra Kola-halvøya og områdene rundt, der Russlands avskrekkende atomvåpen-arsenal er plassert. Det er sikkerhetspolitisk viktig og legitimt. Men i Frode Berg-saken vet vi ikke om hemmeligholdet skyldes dette, eller om det skyldes ønsket om å beskytte ukultur og tjenesteforsømmelse i e-tjenesten. Og det vi vet om denne saken er ikke tillitvekkende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer