LEDER

Frode Berg-saken:

Tilkneppet arroganse

Mistanken om at bukken passer havresekken i Frode Berg-saken passer dårlig med Norges selvbilde.

SVIKET?: Ble Frode berg ofret av E-tjenesten? Her fra rettssaken i Moskva. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
SVIKET?: Ble Frode berg ofret av E-tjenesten? Her fra rettssaken i Moskva. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Frode Berg-saken ser ut til å bli avsluttet med et stort og talende spørsmålstegn. Gårsdagens høring i stortinget gikk for lukkede dører, foran representanter som ser ut til å få sine munner forseglet. Regjeringen påberoper seg de høyeste dyder, rikets sikkerhet. Men like sannsynlig er det at hemmelighetskremmeriet skyldes de laveste laster, ønsket om å beskytte e-tjenesten fra talende detaljer om amatøreri i det som allerede er Norges største kjente etterretnings-skandale. Høyre, Fremskrittspartiet og KrF, sier de ikke vil avgradere noe av innholdet fra rapporten i høringen mandag. Og Venstre slutter seg trolig til dette. Det hele er pompøst og arrogant. Og dermed ikke verdig den åpenhetskultur det norske systemet dyrker i sine festtaler.

Frode Berg snakker ut om livet hjemme i Kirkenes etter soningen av to år i russisk fengsel. Reporter: Gunnar Hultgreen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet TV Vis mer

Det er åpenbart at Norge trenger sin utenlands-etterretning. Og det er åpenbart at det er mange sider ved virksomheten som skal og bør holdes hemmelig. Norge er Natos yttergrense, og har et særlig ansvar for å hente informasjon til oss selv og våre allierte fra Kola-halvøya og områdene rundt, der Russlands avskrekkende atomvåpen-arsenal er plassert. Det er sikkerhetspolitisk viktig og legitimt. Men i Frode Berg-saken vet vi ikke om hemmeligholdet skyldes dette, eller om det skyldes ønsket om å beskytte ukultur og tjenesteforsømmelse i e-tjenesten. Og det vi vet om denne saken er ikke tillitvekkende.

Hemmelighetskremmeriet i denne saken er også i høy grad en personlig sak for Frode Berg. Med det vi så langt vet var han naiv langt ut over grensa for det anbefalte da han dro til Russland med et oppdrag. Men er det noe som kan endre bildet av en erfaren tjenestemann som hadde voktet grensa til Russland Si en årrekke, for så å operere både hode- og tankeløst på oppdrag for E-tjenesten? Norske myndigheter har aldri innrømmet noe som helst, og det er som det skal være i spionenes verden. Men i realiteten har de tatt på seg ansvaret for Bergs to år i varetekt i Lefortovo-fengslet i Moskva med å gi ham en erstatning for tort å svie på mer enn fire millioner kroner. En vanlig tulling på tur - uten et oppdrag - ville aldri blitt tilkjent en slik erstatning.

Det lukter av denne saken. Og den vonde lukta forsvinner ikke før i det minste deler av EOS-rapporten av-graderes. For her er det grunn til å mistenke at det er bukken som passer havresekken. Og sånn skal vi ikke ha det. I et Norge vi er komfortable med.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer