LEDER

Tilliten står på spill

Tilliten til politiets håndtering i rusrelaterte spørsmål, er nå helt avhengig av et grundig og troverdig granskningsarbeid i Justisdepartementet.

GRANSKNING: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl har arvet granskningen som skal undersøke båndene mellom politiet og Norsk narkotikapolitiforening. Foto: Terje Bendiksby / NTB
GRANSKNING: Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl har arvet granskningen som skal undersøke båndene mellom politiet og Norsk narkotikapolitiforening. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kunne flere medier melde om en svært spesiell bevilgning fra Politidirektoratet (POD). To av de tre ansatte i POD som signerte et tilskuddsbrev som ga 400 000 kroner til Norsk narkotikapolitiforening (NNPF), var selv medlemmer av foreningen, viser dokumentasjon som Dagbladet sitter på.

Vedtaket om tilskudd ble gitt i 2016, og skulle gå til foreningens årlige utdanningskonferanse.

Dette er bare en av en rekke tilsvarende utbetalinger, som ble rullet opp i fjor sommer – blant annet ved hjelp av aktivister på sosiale medier. Mellom 2011 og mars 2021 har Politidirektoratet og underliggende virksomheter utbetalt 2 881 298 kroner til Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) og deres lokallag, kunne Dagbladet melde i juni i fjor.

Disse utbetalingene, og flere andre saker om uheldig rolleblanding, førte til at Justisdepartementet i fjor sommer iverksatte en granskning av båndene mellom politiet og foreningen.

Denne siste avsløringen understreker ytterligere behovet for denne granskningen.

Bakteppet for granskningen er også at NNPF, som privat organisasjon, har et betydelig antall medlemmer i politiet, og i Tollvesenet, påtalemyndigheten, Kriminalomsorgen og Forsvaret. 3000 av medlemmene er ansatt i politiet, som totalt har rundt 13.000 ansatte i Norge.

NNPF har markert seg i den offentlige debatten som en av de mest sentrale forkjemperne for en streng straffelinje i narkotikapolitikken. Båndene til politi og påtalemyndighet er dermed av stor offentlig interesse, og potensielt svært problematiske. Det kom på spissen i fjor, da Solberg-regjeringen gikk inn for en rusreform. NNPF jobbet mot reformen. Det samme gjorde politiet – helt opp til politidirektør Benedicte Bjørnland. Politiet fikk dermed en aktiv rolle i den politiske debatten, hvor flertallet sto og vippet i Stortinget – til slutt imot innføring av reformen.

POD sier til Dagbladet at det ikke er noen indikasjoner på at støtten på 400 000 var påvirket av medlemsskapet i NNPF. Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen, en av Norges fremste eksperter på forvaltningsrett, tror ikke det er noe juridisk i veien med tildelingen, men reagerer likevel tydelig: «En så omfattende støtte fra et statlig organ, til en privat organisasjon med en klar rettspolitisk profil, er vel svært usedvanlig», sier han til Dagbladet.

Det er nettopp denne påfallende omtanken for NNPF fra politiets side, som vekker mistanke. Tilliten til politiets håndtering i rusrelaterte spørsmål, er nå helt avhengig av et grundig og troverdig granskningsarbeid i Justisdepartementet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer