LEDER

Tilliten til Stortinget er svekket

Nå må eksterne rydde opp.

HUN ER IKKE ALENE: Eva Kristin Hansen (Ap) har trukket seg som stortingspresident, fordi hun har hatt pendlerleilighet betalt av Stortinget som hun ikke skulle hatt og ikke har skattet av. Første visepresident Svein Harberg (H) til høyre. Foto: Torstein Bøe / NTB
HUN ER IKKE ALENE: Eva Kristin Hansen (Ap) har trukket seg som stortingspresident, fordi hun har hatt pendlerleilighet betalt av Stortinget som hun ikke skulle hatt og ikke har skattet av. Første visepresident Svein Harberg (H) til høyre. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Eva Kristin Hansen (Ap) har trukket seg som stortingspresident, fordi hun i tre år hadde pendlerleilighet betalt av Stortinget som hun ikke skulle hatt og ikke har skattet av. Hun er ikke alene. Kjell Ingolf Ropstad (KrF) gikk i september av som partileder og statsråd etter å ha drevet skatteplanlegging og oppgitt feil opplysninger til Statsministerens kontor i et årlig skjema om boforhold. Oslo politidistrikt begrenser seg ikke til disse to når de nå åpner etterforskning av pendlerskandalene på Stortinget.

Hege Haukeland Liadal (Ap) sitter for tida i Oslo tingrett, tiltalt for forsettlig grovt bedrageri overfor Stortinget i forbindelse med reiseregninger. Mazyar Keshvari (Frp) er i en tilsvarende bedragerisak dømt til fengsel i elleve måneder. Jan Arild Ellingsen (Frp), Gunnar Gundersen (H), Truls Wickholm (Ap), Anne Tingelstad Wøien (Sp) og Harald Tom Nesvik (Frp) har alle fått etterlønn som de ikke skulle hatt, fordi de de samtidig hadde arbeid og inntekt uten å si fra til Stortinget. Disse må nå betale pengene tilbake.

Alle disse topppolitikerne, og sannsynligvis flere, har misbrukt de gode særordningene for stortingsrepresentanter og statsråder. Alle disse sakene truer selve tilliten i det norske samfunnet.

Ikke i noen andre land er tilliten til nasjonalforsamlingen, partiene og politikerne høyere enn i Norge. Denne tilliten er mer verdt enn oljen, vi stoler på at politiet behandler folk likt og at skattepengene våre blir brukt til fellesskapets best. Men tilliten rives ned av politikere som beriker seg selv på fellesskapets bekostning.

De gode ordningene for stortingsrepresentanter og statsråder skal sikre at folk fra hele landet skal kunne ta framtredende verv uten å ødelegge sin egen privatøkonomi. Legitimiteten til disse ordningene er nå svekket.

Politikerne har fått for dårlige råd fra Stortingets administrasjon, og det har ikke blitt skikkelig kontrollert om de har opptrådt i tråd med regelverket. I tillegg er lovene og reglene på noen punkter tilsynelatende så vanskelige å forstå at lovgiverne ikke klarer det. Når bare én stortingsrepresentant de siste ti åra har skattet av fordelen med gratis bolig, er det forhåpentligvis ikke fordi alle andre har gjort det de kan for å snike seg unna.

Resultatet er uansett at tilliten til Stortinget er svekket. Nå må eksterne rydde opp. Politiet etterforsker pendlersakene og Riksrevisjonen skal se på det samme. Et eget utvalg skal se på regelverket. Velgerne må få se at toppolitikere kontrolleres, gjør opp for seg og straffes på samme måte som vanlige folk. Bare slik kan tilliten bygges opp igjen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer