KOMMENTARER

Rus-skandale

Tilsynet for høy moral

Sjefen ved Nasjonalballetten slår knallhardt ned på hva ballettdanserne putter i kroppen sin på fritida. Det holder visst ikke bare med en plettfri piruett – de må også ha plettfri rusmoral.

SLÅR HARDT: Ballettsjef Ingrid Lorentzen er ikke særlig fornøyd med ballettdansernes rusbruk på fritida. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
SLÅR HARDT: Ballettsjef Ingrid Lorentzen er ikke særlig fornøyd med ballettdansernes rusbruk på fritida. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke så ofte Nasjonalballetten skaper overskrifter. Nå har de endelig klart det. Men det handler ikke om at de har satt opp en fantastisk forestilling. Neida, det handler om at ballettsjef Ingrid Lorentzen bedriver en ugrei dyneløfting og snoker i de ansattes privatliv.

Saken er at enkelte av ballettdanserne har brukt ulovlige rusmidler på fritida. Svaret fra ledelsen er ikke nådig:

– Grunnen til at vi tar det så alvorlig, er at enhver bruk av illegale rusmidler er helt uforenelig med å være ansatt i Nasjonalballetten, sier Lorentzen til Aftenposten.

Nasjonalballetten skal være et sted for formidling og kunst. I stedet prøver ballettsjefen å gjøre det til et tilsyn for høy moral.

– For oss er det norsk lov som er skillelinjen. Illegale rusmidler er illegale rusmidler, fortsetter hun. Det hele høres ut som et ekko av Anders Anundsen, den tidligere justisministeren som mente hasj må være ulovlig fordi det tross alt er narkotika.

Reaksjonen fra Lorentzen og Nasjonalballetten er stigmatiserende. Den harde reaksjonen fra ballettsjefen viser at det sannelig ikke er lett å være åpen om rusbruk. Hvis noen av ballettdanserne skulle finne på å be om hjelp for rusproblemer, kan de frykte en tydelig smekk på pungen.

Lorentzen innrømmer at dette ikke har påvirket prestasjonen til danserne, verken i positiv eller negativ forstand. I tillegg opplyser hun om at det ikke har vært kjente tilfeller av ulovlig rusbruk på jobb. Det gjør det svært vanskelig å forstå den harde reaksjonen.

Hun påstår også at hun aldri hadde sett for seg at rusmidler kom til å bli et problem blant danserne, og at hun er opptatt av at danserne skal være forbilder. Lorentzen bør tenke på hvilket forbilde hun selv ønsker å være. En sjef som hjelper, eller en som straffer?

De sterke reaksjonene på Nasjonalballettens håndtering av saken viser hvordan synet på ulovlig rusbruk har flyttet seg. Stadig flere politikere og stadig større deler av befolkningen mener denne form for straff ikke er hensiktsmessig.

Det er den jo heller ikke. Straff og stigma for rusbruk skader. Enten har ikke ballettsjefen fått med seg debatten, ellers ser hun ut til å tro at Nasjonalballetten rykte kommer bedre ut av dette med drakoniske reaksjoner.

Denne bøtteballetten viser hvor absurd det er å straffe offerløs kriminalitet. Danserne har ifølge sjefen selv prestert på samme nivå. Ikke minst har Høyesterett senket straffene for bruk og besittelse av ulovlige rusmidler, og stadig flere slipper straff.

Yrkesforbud for rusbrukende ballettdansere står ikke i stil med tiden vi lever i. At danserne hos Nasjonalballetten kan få fyken for dette, mens publikum kan sitte og tylle i seg mengder med rødvin og øl under forestillingene, er helt absurd.

Her er Nasjonalballetten helt ute å kjøre. Det er ikke for seint å snu.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer