LEDER

Studenthybler og leimarkedet:

Titusener står uten bolig

Hjelp studentene.

NOE MÅ GJØRES: Sist fredag kalte kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik inn aktører fra leiemarkedet til hastemøte. Foto: Lise Åserud / NTB
NOE MÅ GJØRES: Sist fredag kalte kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik inn aktører fra leiemarkedet til hastemøte. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Når studentene denne uka ankommer universiteter og høyskoler landet over, står titusener uten noe sted å sove. Hos studentsamskipnaden i Tromsø står 1566 studenter på venteliste for studenthybel, i Bergen 2263 og I hovedstaden står nå 3321 i kø. Slik har det vært lenge, også før pandemien sto omtrent like mange uten studenthybel ved studiestart. Det nye nå er at det private leiemarkedet også er ekstremt presset. Etterspørselen på leiemarkedet har økt, tilbudet av utleieboliger har falt - og prisene har økt dramatisk. Nå ser man heftige budrunder for å få leie små hybler. Dette er svært krevende for studenter med presset økonomi.

- Vi er fortvilet over at studentene nå må bruke tid på å gå på visning framfor å bli kjent med sine medstudenter, sier leder Maika Marie Godal Dam i Norsk Studentunion til Khrono.

Studentsamskipnadene bygger stadig nye boliger, men det er langt igjen før det monner. De har bare husrom til omtrent 15 prosent av studentene, langt unna målet om 20 prosent. Regjeringens mål er 3000 nye studentboliger i året. Norsk Eiendom foreslår at dette måltallet bør økes til 5000 og at Oslo prioriteres med 3000 nye hybler snarest. Det er et mål det er lett å støtte.

Sist fredag var Norsk Eiendom sammen andre aktører fra leiemarkedet kalt inn til hastemøte hos kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik. I en artikkel på foreningens egen hjemmeside omtaler Norsk Eiendom sine egne forslag under tittelen «Leiemarkedet må profesjonaliseres». De vil blant annet gjøre det enklere å bygge mindre enheter, oppheve leilighetsnormene og «ta en gjennomgang» av kvalitetskrav til lys, støy og uteareal. De skriver også at «det må bli mer økonomisk lønnsomt å drive med profesjonell utleiedrift».

Slik vil altså private utleiebedrifter tjene mer på å bygge og leie ut mindre og dårligere boliger enn før. Dette vil vi gjerne advare regjeringen mot lytte til.

Men noe må gjøres. Norsk Eiendom har rett i at måltallet for nye studentboliger bør opp. Regjeringen bør også lytte til samskipnadenes egne styreledere for å se hvor skoen trykker.

Stine Johannessen i SiO sier til Avisa Oslo at samskipnaden sliter med å finne tomter og at rammene for å bygge studentboliger blir snevrere med tiden. De ønsker seg økt kostnadsramme for å få tilskudd, slik at de kan bygge flere boliger til en billigere pris.

Dette kan regjeringen raskt gjøre noe med. I neste års statsbudsjett bør både måltallet og kostnadsrammene opp.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer