To priser å juble for

I kveld får Palle Mikkelborg (60) og Jan Kjærstad (48) sine Nordisk Råd-priser under en festforestilling i Kulturkirken Jakob i Oslo.

Man skal være ualminnelig dyster i hodet for ikke å kunne glede seg oppriktig over begge tildelingene.

Riktig nok måtte det noen kraftige danske salver til for å slå sprekker i den Kjærstad-skepsisen som deler av den norske litterære salong liker å pynte seg med. At danskene derfor jubler litt ekstra for Kjærstads litteraturpris, er forståelig, til gjengjeld faller det mange nordmenn lett å sende noen ekstra runder applaus sørover i pur glede over Mikkelborgs musikkpris. Til tross for sterke norske kandidater, Brazz Bros og Sidsel Endresen, har jeg til gode å høre en eneste sur kommentar til juryens beslutning.

  • Et stort norsk publikum kjenner Palle Mikkelborg gjennom hans mange konserter i Norge, helt siden den unge jazztrompeteren/komponisten var solist med Thorleif Østerengs Storband i 1967. Da hadde han vært profesjonell musiker i sju år, og tilhørte eliten av det yngre danske jazzmiljøet. Til hans brede internasjonale virke hører samarbeid med Karin Krog («You Must Believe In Spring» 74) og ikke minst med Jan Garbarek og den indiske fiolinisten L. Shankar («Visions» 84), men først og fremst har det lange, nære og stadig blomstrende samarbeidet med Terje Rypdal gjort den Mikkelborgske trompettone til noe også mange nordmenn øyeblikkelig gjenkjenner.
  • Om noe karakteriserer Palle Mikkelborgs musikk, er det en tenksom, undrende ro, nok ispedd hvitglødende utbrudd, men hele tida underlagt en streben etter balanse og harmoni. Både som komponist og instrumentalist har han disse trekkene, og han har sagt det selv i bladet Nordic Sound (4/2000) : «Grunnlaget du skaper på, kommer fra det fundamentale ønsket om å bevege et hjerte, fukte et øye, tale oppmuntrende til dansende føtter og nå og da sprenge en trommehinne.» Det er ikke noe dårlig utgangspunkt, og selv Miles Davis falt for og spilte inn «Aura», verket Mikkelborg skrev til sitt store musikalske forbilde da Miles Davis fikk Sonningprisen i 1984.
  • Denne gang er det altså Mikkelborg som får pris, og for dem som fortsatt har til gode å stifte bekjentskap med musikken hans: «Heart To Heart», «Anything But Grey» eller «Song... Tread Lightly» er gode utgangspunkt. Måtte det dessuten også i framtida stå «Norge» på mange sider i almanakken hans.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.