KOMMENTARER

Coronaviruset:

Tok til fornuften og åpnet Polet

Myndighetene valgte å se virkeligheten i øynene. Vinmonopolets varer er ikke lenger «nesten forbudt» eller forbundet med skam og hemmelighetskremmeri.

ÅPNES: Vinmonpolet åpnes nå igjen i de ti kommunene i Oslo-regionen. Reporter: Marthe S. Lien. Video: Christian Roth Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen og helsemyndigheten har gjort en kuvending: De stengte polutsalgene blir åpnet igjen. Begrunnelsen er at stengningen førte til folkevandring til nabokommuner der utsalg ennå er åpne. Samtidig blir det strengere regler for kjøpesentre, skoler og en rekke andre foretak og institusjoner. Bruken av hytter blir igjen regulert.

BEGRENS DET SOSIALE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet sier man bør unngå å møte andre innendørs. Men det er noen unntak. Reporter: Maja Walberg Klev Vis mer

Det er en rekke grunner som taler for at nedstengningen av Vinmonopolets utsalg var dårlig politikk. Den viktigste handler om smittefaren. Vi har allerede sett at stengte pol øker folks mobilitet ut av de områdene som er hardest rammet av smitte. Det er det motsatte av hva myndighetene ønsker å oppnå. Mens det kan være fornuftig å stanse skjenking på puber og andre utsteder med stor sosial omgang, blir det antakelig null eller negativ effekt av stengte polutsalg.

Fra dag én har Vinmonopolet vært et forbilde når det gjelder smittevern. Det var - og er - nøye kontroll med hvor mange som får oppholde seg i lokalene og det jobbes meget aktivt med rengjøring, håndvask osv. Mange steder er det leid inn vektere for å sikre god kontroll. Jevnt over er smittekontrollen hos Vinmonopolet langt bedre organisert enn i dagligvarehandelen.

NYE SMITTETILFELLER: Det er registrert flere nye smttetilfeller i Nordre Follo kommune det siste døgnet. Ordfører innrømmer at dette var noe de fryktet på forhånd. Video: Nordre Follo kommune Vis mer

Ikke minst har Vinmonopolet - i motsetning til en del andre aktører i handelsnæringen - fast ansatte og ansvarsbevisste medarbeidere. Dette er en viktig grunn til Vinmonopolets gode renomme blant publikum.

Det kan innvendes at salget av vin og sprit ikke er noen nødvendig eller samfunnskritisk virksomhet, men det er ikke spørsmålet. Hvis det var et mål å strupe all forbruk av alkohol under pandemien, måtte myndighetene også stenge ølsalget i dagligvarehandelen. Å gjøre det ville skape en eksplosiv situasjon med stor folkelig misnøye. En pandemi egner seg ikke til å innføre en ny og strengere alkoholpolitikk i omsetningsleddet.

Myndighetene valgte å se virkeligheten i øynene. Vinmonopolets varer er ikke lenger «nesten forbudt» eller forbundet med skam og hemmelighetskremmeri. Vi har selvbetjente pol og det er flere tiår siden politiet måtte ordne polkøene og holde vakt. Gjennom omfattende utvidelser av antall polutsalg har myndighetene selv lagt opp til at vin og brennevin er dagligvarer folk flest skal ha tilgang til i sitt eget nærområde. Da må konsekvensen bli at disse varene skal være tilgjengelige på linje med det dagligvarebutikkene tilbyr.

Det er ingen tvil om at alkohol er en vare som kan forårsake betydelige helseskader når den misbrukes. Derfor har Vinmonopolet tydelige mål når det gjelder ansvarlig omsetning og kontroll. Ingenting tyder på at denne del av oppgaven vil bli svekket om utsalgene er åpne under pandemien.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer