DEBATT

Studenter og dagpenger

Tom konto, og mye sinne

Se for deg å leve på 8421 kroner i måneden. Hadde du klart det?

AVSLAG: - Vi trenger rettighetene våre som arbeidstakere, skriver student Kjerstin Irgens Utler. Foto: Cari Anna Korshavn King
AVSLAG: - Vi trenger rettighetene våre som arbeidstakere, skriver student Kjerstin Irgens Utler. Foto: Cari Anna Korshavn King Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg jobber 60 prosent - hver måneden. Jeg har betalt skatt i over 10 år. Jeg søkte om dagpenger fra NAV på grunn av koronakrisen i mars, men fikk avslag.

Nå er vi inne i en ny «lockdown», og jeg vil mest sannsynlig igjen få avslag på min søknad om dagpenger. Jeg og sju av ti andre studenter. Tall fra Norsk studentorganisasjon (NSO) viser at 70 prosent av studenter er avhengig av deltidsjobben sin. Dermed mister vi halvparten av vår inntekt på ubestemt tid.

Hvorfor? Fordi vi er studenter.

Da krisepakkene begynte å komme sto studentene igjen uten noen redning. Vi mistet jobbene våre i mars, og først i mai kom det en midlertidig løsning gjennom Statens lånekasse for utdanning. Dette var et ekstralån på 26 000 kroner, som ble utbetalt i juni, og det resterende stipendet for våren 2020 ble utbetalt i sin helhet 15. april.

Ikke dagpenger, men mer lån.

Utdanningsminister Henrik Asheim (H) mente dette var en god løsning, og sa at studentene ikke ville merke stort til dette i seinere tid. Det ville tross alt bare være 145 kroner ekstra å betale ned på lånet i måneden.

Det jeg satt igjen med var en relativt tom konto, og mye sinne.

Vi studerer for å få jobb, for å bidra til samfunnet. Hvordan skal vi være framtida når staten ikke gir oss reelle rettigheter? Hvorfor blir ikke vi ansett som arbeidstakere, selv om vi jobber?

Hvordan skal vi bidra til en god og stabil økonomi i denne perioden, og framover, når alt vi får er mer lån? Nå som runde to med «lockdown» kommer, vil barer, kinoer, teatre, kafeer, restauranter og liknende steder stenge ned igjen. Vet du hvor mange studenter som har deltidsjobb i disse bransjene?

La meg gi deg noen tall som kanskje gjør at du ser hvorfor studenter burde ha rett på dagpenger denne gangen.

Vi studenter får 123 519 kroner i året av Statens lånekasse for utdanning - med maksimalt lån og stipend. NAV sine satser for 2020 tilsier at en enslig person trenger 6250 kroner i måneden for å dekke grunnleggende behov. Her inngår blant annet mat, klær, hygiene og husholdningsartikler. Det som ikke inngår i dette beløpet er bolig.

Ifølge SSB sin leiemarkedsundersøkelse i 2019 er gjennomsnittsprisen i Norge for leie av ett rom 7890 kroner i måneden.

Hva er det totale månedlige beløpet vi får utbetalt av Lånekassen med maksimalt lån og stipend? Jo, 8421 kroner.

Ut ifra disse tallene er det ikke vanskelig å se at en student sin deltidsjobb ikke er noe vi har for å ha råd til litt ekstra. Det er faktisk helt nødvendig å ha en deltidsjobb for å klare seg økonomisk. Det vi studenter trenger i denne krisen er en inntektssikring.

Ikke mer lån, ikke mer forhåndsutbetaling av stipend. Vi trenger rettighetene våre som arbeidstakere.

Se for deg å leve på 8421 kroner i måneden. Hadde du klart det?

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer