LEDER

Dagbladet mener:

Tonedøv bursdagsfest

Bukke, nikke, neie og snu deg omkring.

BURDE SI NEI: Prinsesse Ingrid Alexandra er nå myndig tronarving. Hun burde sagt nei til å stenge Oslos hovedbibliotek for å feire bursdag. Foto: Lise Åserud / NTB
BURDE SI NEI: Prinsesse Ingrid Alexandra er nå myndig tronarving. Hun burde sagt nei til å stenge Oslos hovedbibliotek for å feire bursdag. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Dersom du har tenkt å besøke Oslos hovedbibliotek torsdag denne uka er det bare å bukke, nikke, neie og snu deg omkring.

Da stenger nemlig hovedstadens offentlige storstue dørene. Ikke for godt, men for å feire prinsesse Ingrid Alexandras myndighetsdag.

Regjeringen står for invitasjonen, og du er mest sannsynlig ikke blant de rundt 200 inviterte gjestene.

Det er et merkelig valg av sted. Bibliotekene er kanskje erkeeksempelet på et sted som skal være tilgjengelig for alle, uansett status, bakgrunn og lommebok. I den gjeldende, nasjonale bibliotekstrategien slås det fast at «bibliotekene er demokratihus». Unntaket man gjør her, bryter ganske solid med det prinsippet.

Landets største bibliotek stenger nå dørene til ære for en som ikke er valgt til sin posisjon, men som har arvet den. Det er selvsagt ikke verdens undergang, men det er symboltungt. For det er sannelig forskjell på Jørgen Hattemaker og Kong Salomo.

Bibliotekene er at de få stedene midt i en by du kan være uten å betale og uten press om å kjøpe noe. Det er ingen lokketilbud som lyser mot deg, ingen krav om å kjøpe noe for å sitte der. Tvert imot kan du boltre deg i bøker og musikk, du kan lese aviser og reparere klær. Alt er helt gratis.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer