KOMMENTARER

Dronning Elizabeth begraves

Toppmøte i buss

Århundrets begravelse er ikke bare pomp og prakt. Den er også et politisk toppmøte.

PÅ PLASS: USAs president Joe Biden. Foto: NTB
PÅ PLASS: USAs president Joe Biden. Foto: NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Westminster Abbey er så fullstappet av prominente gjester i formiddag at hvert land bare får ha en representant innenfor kirkeveggene. Nesten samtlige har sendt den øverste sjefen. De har til og med funnet seg i den uvanlige instruksen; de får verken kjøre egne biler eller fraktes i helikopter, men må ta buss. De har dessuten blitt anmodet om å droppe privatjeten og heller reise med rutefly.

USAs president Joe Biden er en av få som har fått unntak fra det grønne skiftet. Han flyr som vanlig med Air Force One og kjøres rundt i den pansrete bilen, «The Beast».

Ingenting er overlatt til tilfeldighetene når dronning Elizabeth begraves etter 70 år på tronen. De første planene for hva som skal skje ved monarkenes død ble visstnok lagt like etter at hun ble innsatt. Siden har de nok blitt justert, ikke minst den eksklusive listen over internasjonale gjester, men rammene likner tidligere århundrers kongelige pomp og prakt.

Over 500 gjester som representerer nesten 200 land og territorier er på plass i London. De aller fleste er representert på høyeste nivå. Nesten 200 av dem er statsoverhoder og over 20 er kongelige høyheter. Gjestelista er en studie i hvem som er innenfor i det gode selskap og hvem som er ute akkurat nå. USAs president har selvsagt tatt turen over Atlanteren for å hedre dronningen, den nye kongen og sine britiske fettere. Den langvarige alliansen mellom USA og Storbritannia, «The special relationship», er fortsatt tett og sterk. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og EU-kommisjonens president Ursula van der Leyen er på plass. Det samme er Frankrikes president Emmanuel Macron, den tyske forbundspresidenten, Frank-Walter Steinmeier, og Tyrkias president Recep Erdogan. Kina er representert med sin visepresident.

SISTE FARVEL: Flere tusen mennesker har de siste dagene stått mange timer i kø for å bivåne dronning Elizabeths kiste. Nå er det stengt. Video: Reuters Vis mer

Det er enklere å liste opp hvem som ikke fikk en invitasjon. Angivelig er Moskva irritert over at Vladimir Putin ikke er invitert, men det kan umulig ha kommet som en overraskelse etter angrepskrigen mot Ukraina. Heller ikke Belarus står på gjestelista, eller Myanmar, Afghanistan, Venezuela og Syria. Saudi-Arabia skal ha vært invitert, tross at kronprins Muhammad bin Salman har vært persona non grata i vesten etter drapet på journalisten Jamal Khashoggi, men kommer likevel ikke etter sterke reaksjoner i Storbritannia.

Alle toppledere var invitert til en mottakelse i Buckingham Palace i morges, hvor de fikk møte den nye monarken, kong Charles III. Det var neppe tid eller sted for politiske samtaler, men det var heller ingen vanlig mottakelse, noe som ble understreket av at prins Harry ikke ble invitert. Mottakelsen var bare for «arbeidende» medlemmer av kongefamilien.

Ved tidligere tronskifter var kongelige begravelser en gyllen anledning til et internasjonalt toppmøte blant allierte. Det er det ikke lenger behov for. Mange av statslederne skal møtes allerede neste dag på FN-toppmøtet i New York. Men oppmøtet skyldes heller ikke ren høflighet. I den symboltunge seremonien ligger fortsatt stor politisk makt, selv om britenes statsoverhode for lengst er strippet for den formelle og imperiets storhetstid er over.

Det har dukket opp flere historier om hvordan dronning Elizabeth bak lukkede dører utøvde politisk innflytelse i det stille, men den politiske makta ligger vel så mye i monarkiets opphevete rolle. Ingen politikers død ville ha skapt en slik global oppstandelse og sorg, eller samlet så mange statsledere. Det både bygger og styrker allianser. I London er de i samme buss.

Da statsoverhoder sist møttes i Buckingham Palace i 2019, ble Donald Trump kastet under bussen. En mikrofon fanget opp en lattermild Justin Trudeau som gjorde narr av den amerikanske presidenten, mens Emmanuel Macron og flere andre toppolitikere gapskrattet rundt ham. Det er kanskje ikke politikk på høyt nivå, men fortalte mye om det anstrengte forholdet flere land hadde til USAs president på den tiden. Trump was not amused, som dronningen ville sagt.

Den samme Trump måtte for øvrig be om å bli invitert til minneseremonien for Elizabeth II i Washington DC seinere i dag. Mens Barack Obama, Bill Clinton og George W. Bush selvsagt sto på den eksklusive gjestelista, var den forrige presidenten av en eller annen grunn holdt utenfor. Noen vil mistenke at det også er politikk. Det er det alltid når toppfolk møtes, eller ikke møtes.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer