Putins tur til Iran

Toppmøte i OBOS-ligaen

Det var de hjelpeløse som fant hverandre da den russiske presidenten Vladimir Putin fant søkelyset der det skinner minst, i Teheran.

ENIG OG TRO?: Russlands president Vladimir Putin, med Irans president Ebrahim Raisi, og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP / NTB
ENIG OG TRO?: Russlands president Vladimir Putin, med Irans president Ebrahim Raisi, og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdagens «toppmøte», der også den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan deltok, nådde sitt høydepunkt da den iranske verten, president Ebrahim Raisi, tok sine to gjester i hendene, og reiste dem i en forsøksvis triumferende gest, som om de alle hadde seiret i en boksekamp. Erdogans litt fårete smil, fortalte sin historie om denne angivelige triumfen. Putins mer overbærende smil fortalte at dette var bilder mer for kladdebøkene enn for historiebøkene.

MÅ VENTE: Russlands president ser ikke fornøyd ut før møtet med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Vis mer

Putin fikk en forsikring fra Irans åndelige - og egentlige - leder, Ayatollah Ali Khamenei, om at selv om det er leit med alle de døde i Ukraina, så ville krigen kommet uansett på grunn av Natos aggresjon. Og Ayatollahen og hans president fikk den fjær i hatten å få selskap i de utstøttes verden. Sånn hjelper den halte den blinde i prøvelsens tid for dem begge.

Russland og Iran deler skjebne som de mest sanksjonerte landene i verden, ved siden av Nord-Korea. Kanskje fikk Putin med noen råd på veien om hvordan man kan snike seg unna for eksempel noen av de finansielle sanksjonene. Og kanskje fikk han med seg noen droner til bruk på slagmarken i Ukraina, slik det ble spekulert i, selv om han forsikret at det ikke var noe tema for samtalene, uten at man trenger å ta slike forsikringer for god fisk.

Mens den tyrkiske presidenten Erdogan var med på møtet for å si at han måtte starte sin egen «militære spesial-operasjon» mot kurderne nord i Syria og Irak, og dermed forstyrre den gjenopprettede «orden» i Syria som Russland og Iran gir sin helhjertede støtte til. Han var også med for å gi et lite fikenblad av troverdighet til Russlands forsikringer om at de jobber for å lage en sikker sjø-korridor for å kunne eksportere ukrainsk korn og mais fra Odesa til en sultende verden.

Det er et betydelig press på Putin når det gjelder å bidra til at ukrainsk korn kommer ut til verden, for å unngå det som blant annet FN advarer om vil bli en kommende sult-katastrofe. Men sult kan spille på to måter for Russlands diktator. Det kan tjene hans interesser, fordi sult i Midtøsten og Afrika kan skape en ny flyktning-bølge, som vil ta Europas oppmerksomhet bort fra Ukraina. Og det kan tjene hans interesse fordi Putin ved å bidra til å åpne for korn-transport kan kjøpe seg diplomatisk velvilje i land som ellers vil oppleve sult.

Hva Putin velger - å stenge eller åpne for korn-transport - er avhengig av hva av dette som best tjener hans interesser i krigen i Ukraina.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer