DEBATT

Løsarbeidere:

Tør Arbeiderpartiet holde løftet sitt?

Rødt går til valg på å forby bemanningsselskaper i hele Norge. Vi har fått med Ap og Sp på et forbud i Oslo, men tør de å gjennomføre det etter valget?

KAMPSAK: Ap har «hele, faste stillinger» som sin kampsak, men godtar likevel løsarbeiderbransjen. Rødts alternativ til bemanningsbransjen er seriøs leie av fast ansatte fagarbeidere mellom produksjonsbedrifter, skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Marit Hommedal / NTB
KAMPSAK: Ap har «hele, faste stillinger» som sin kampsak, men godtar likevel løsarbeiderbransjen. Rødts alternativ til bemanningsbransjen er seriøs leie av fast ansatte fagarbeidere mellom produksjonsbedrifter, skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Torsdag 26. august streiker bygningsarbeidere i Oslo for et av de viktigste kravene i denne valgkampen: Å forby bemanningsselskaper.

Høyresida og NHO påstår at et forbud mot bemanningsbransjen vil ta knekken på mange industribedrifter. Det er feil. Høyresida og NHO hevder at næringslivet er avhengig av fleksibilitet for å ta unna topper og dekke opp ved sykdom, og hvis man ikke kan leie inn arbeidskraft, vil det gå utover de fast ansatte – fordi man rett og slett ikke kan påta seg større oppdrag.

Alt dette bygger på en helt feil framstilling av virkeligheten, og jeg skal forklare hvorfor. La oss begynne med et tilbakeblikk: Bemanningsbyråer var forbudt inntil år 2000. Før det ble faktisk noen av de største anleggene i Norge bygget. De store plattformprosjektene i Nordsjøen, ny hovedflyplass på Gardermoen og industrianleggene på Mongstad, Kårstø, Kollsnes og Tjeldbergodden, i tillegg til sykehus, skoler og boliger.

Det er riktig at både byggebransjen og industrien har gjort seg avhengig av bemanningsbyråer, men det er en farlig utvikling og det trenger ikke å være sånn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.