DEBATT

ALS-syke:

Tør Kjerkol se oss i øynene?

Statsråd Ingvild Kjerkol er angivelig så opptatt at hun ikke har tid til å møte syke og se dem i øynene, eller treffe opposisjonspolitikere til debatt.

SKRIVEBORDSPOLITIKK: Vi mener at Ingvild Kjerkol nå må følge i sin forgjengers fotspor og se de folkene hun lager politikk for i øynene. Det er tross alt forskjell på å lage politikk fra et skrivebord og det å lage politikk ute blant folk, skriver innsenderne. Her fra en pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
SKRIVEBORDSPOLITIKK: Vi mener at Ingvild Kjerkol nå må følge i sin forgjengers fotspor og se de folkene hun lager politikk for i øynene. Det er tross alt forskjell på å lage politikk fra et skrivebord og det å lage politikk ute blant folk, skriver innsenderne. Her fra en pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det har nettopp vært stortingsvalg og regjeringsskifte, det har vært store utskiftninger i det politiske miljøet – likevel er situasjonen for ALS-syke den samme.

Tirsdag formiddag redegjør statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) for Stortinget om status for coronahåndteringen i Norge. Vis mer

13. oktober hadde Cathrine Nordstrand levd i seks år med den dødelige, saktepinende lidelsen ALS. Å miste livet er alvorlig. Å miste troen på at samfunnet og helsevesenet støtter dødssyke mennesker kjennes enda mer knusende.

ALS er en av de verste sykdommene du kan få. Av enkelte beskrives den som en fengselscelle som blir stadig trangere: Det eneste den rammede vet er at cellen en dag blir så trang at den kveler henne. Det alle er enige om er at sykdommen i dag er en dødsdom, og at rammede og deres pårørende altfor ofte sitter helt uten håp.

Gjennom hele forrige stortingsperiode samarbeidet FrP og Organisasjonen «ALS - Alltid Litt Sterkere» om å bedre forholdene for ALS-syke i Norge. Det ble fremmet forslag og diskutert om pasientreiser til varmere strøk, nasjonale retningslinjer for oppfølging og behandling, «right to try», flere kliniske studier, med mer.

Vi har ikke fått gjennomslag for alt, men det er viktig å hele tiden ha fokus på disse sakene: Vi skal aldri glemme de som hver dag kjemper mot det rigide helsesystemet vårt. Selv om verken FrP fikk gjennomslag for alle sine forslag, eller «ALS - Alltid Litt Sterkere» alltid fikk viljen sin, var oppfatningen i det minste at tidligere helseminister Bent Høie var åpen for dialog og finne løsninger.

Vi var selvsagt langt fra fornøyde med bare det, men gjennom dialog falt vi ned på noen løsninger som i det minste gjorde hverdagen litt enklere for ALS-rammede, og håpet ble tent hos syke og deres pårørende. Nå er situasjonen en helt annen.

Mange hadde kanskje trodd at en Ap-ledet regjering skulle hatt mer tid til de som satt nederst ved bordet og dem som kjempet deres sak. Slik er det dessverre ikke. Statsråd Kjerkol er angivelig så opptatt at hun ikke har tid til å møte syke og se dem i øynene, eller treffe opposisjonspolitikere til debatt.

Vi mener at Kjerkol nå må følge i sin forgjengers fotspor og se de folkene hun lager politikk for i øynene. Det er tross alt forskjell på å lage politikk fra et skrivebord og det å lage politikk ute blant folk.

Derfor kommer FrP nå til å invitere hele helse- og omsorgskomiteen til en åpen ALS-høring på Stortinget, slik at alle som er nye i komiteen kan lære om de utfordringene ALS-pasienter står i, og hvilke tiltak de selv ønsker seg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer