DEBATT

Bemanningsbransjen:

Torpederer den norske modellen

Bemanningsbransjen hevder at det et like fint å være innleid som å være fast ansatt. Det er ikke sant, selv om det gjentas til det kjedsommelige.

KAST DEM UT: Fagbevegelsen trenger et sterkt Rødt på Stortinget som kan presse den rødgrønne regjeringa til å gjøre det som faktisk trengs for å kaste bemanningsbransjen ut av det norske arbeidslivet, skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
KAST DEM UT: Fagbevegelsen trenger et sterkt Rødt på Stortinget som kan presse den rødgrønne regjeringa til å gjøre det som faktisk trengs for å kaste bemanningsbransjen ut av det norske arbeidslivet, skriver Bjørnar Moxnes. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Direktør Even Hagelien i NHO Service påstår at bemanningsbransjen følger loven om likebehandling - at innleide får samme lønn som fast ansatte. Det er faktisk helt feil.

I industrien blir polske arbeidere som er leid inn via bemanningsbyråer systematisk underbetalt i forhold til sine norske kollegaer. Likebehandling ble lovfestet for rundt ti år siden, men i praksis blir de innleide underbetalt. Slik foregår det: På mange verft utgjør de polske arbeiderne minst halvparten av arbeidsstokken. Det er derfor åpenbart at de utfører fagarbeid, men de får ikke fagarbeiderlønn, eller ansiennitetstillegg.

Polakkene får derimot noe som kalles «spesialarbeiderlønn», som ligger 30-50 kroner under lønna til norske fagarbeidere. Denne lønnsforskjellen havner i lomma på bemanningsbransjen og produksjonsbedriftene. Vi må huske at bemanningsbransjen lever av å presse lønns- og arbeidsvilkår ned til det absolutte minimum.

Den systematiske underbetalinga understreker bare vårt poeng: Bemanningsbransjen har brudd på arbeidsmiljøloven som forretningsmodell. Hvorfor skal vi tillate fordyrende mellommenn mellom bedriftene og arbeiderne? Det eneste de lever av, er å svekke lønns- og arbeidsvilkår. Bemanningsbransjen ser på fagforeninger og tariffavtaler som et hinder for profitt. Bransjen er en torpedo mot den norske modellen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer