KOMMENTARER

«Maskorama» på NRK

Total katastrofe

828 000 nordmenn så lørdagens premiere på «Maskorama». Trist at det skulle vise seg å være en total musikalsk katastrofe, da.

SPENT: Silje Nordnes er aktuell som er programleder i NRKs nyeste tilskudd til lørdagsunderholdning, «Maskorama». Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg hadde gledet meg, trommet sammen familien og funnet fram lørdagsgodtet. Tidligere i uka hadde jeg utforsket YouTube-klipp fra amerikanske «The Masked Singer» og falt nesten av hjemmekontorstolen da jeg hørte (og så!) T-Pains monsterhårete versjon av Queens «Don't Stop Me Now».

Forventningene var med andre ord skyhøye.

Masker er gøy!

Synging er gøy!

Dette kunne bli fantastisk!

PANEL OG PROGRAMLEDER: Jan Thomas, Marion Ravn, Silje Nordnes og Nicolay Ramm er de eneste umaskede karakterene i «Maskorama». Foto: NRK
PANEL OG PROGRAMLEDER: Jan Thomas, Marion Ravn, Silje Nordnes og Nicolay Ramm er de eneste umaskede karakterene i «Maskorama». Foto: NRK Vis mer

Men vi var ikke langt inn i første episode av «Maskorama» før programleder Silje Nordnes demonstrerte hvor lavt lista lå hos NRKs nye lørdagssatsing. «Vikingen» hadde akkurat sunget Justin Biebers «All Around the World», og det var Jan Thomas' tur til å gjette.

- Jeg tror dette er Tshawe! erklærte Jan Thomas fornøyd.

- Du ser så forfjamset ut, Silje?

- Fra Karpe Diem? spurte Silje.

- Nei, fra Madcon! ropte Jan Thomas og Marion Ravn i kor.

Nå hentet riktignok Silje seg fint inn igjen etter å ha blandet noen av Norges aller største musikkstjerner, det er klart man blir forvirra med alle disse navnene svirrende omkring, men symbolverdien var der lell.

For det er virkelig ikke musikk og musikkunnskap som står i sentrum i Norges «sprøeste» og akkurat nå mest sette sangprogram.

«De som står på scenen, er ikke bare sangere. De kan være kjent for hva som helst», sier Silje i introen til programmet, og man kan se en av figurene spille kort, mens en annen trikser med en fotball.

Dermed fikk vi deltakere som Fugleskremselet, som entret scenen med en vokal like sur som ølet som nå står og gjærer på Oslos stengte konsertscener. Og Gaupa, som da hun måtte ut, viste seg å være håndball-legende Susann Goksør.

I et Norge der musiklivet er i krise og musikere går på NAV, der konsertsaler stenges, eventer avlyses og det nå også spøker for juleturneene, velger altså NRK å ha et sangprogram der brorparten av deltakerne ikke kan synge.

Hvorfor?

Hvorfor har de bevisst valgt å kjøre denne muligheten til å lage strålende musikk-tv rett på dynga?

I USA er «The Masked singer» riktignok tullete, men også en feiring av sang og sceneformidling. Selv programlederen har en musikkarriere. Artistlista ser dessuten ut som bookingprofilen til Nobelpris-konserten: Gladys Knight, LaToya Jackson, Donny Osmond, Michelle Williams fra Destiny's Child, Chris Daughtry, Patti LaBelle, Joey Fatone fra 'N Sync, Seal, Lil Wayne, Chaka Khan, T-Pain, Dionne Warwick, osv.

Du kan si mye om det amerikanske «ekspert»-panelet, men de har i hvert fall to medlemmer som sitter på mye musikkerfaring, Nicole Scherzinger og Robin Thicke. Begge har toppet internasjonale hitlister gjennom flere år.

Men heller ikke panelet er kompetent i den norske versjonen.

Siden maskene kan skjule absolutt hvemsomhelst, har NRK også hentet inn hvemsomhelst til «ekspert»-panelet. Bare én av tre har peiling på musikk. Det er Marion Ravn. Jan Thomas er hentet inn fordi han er Jan Thomas. Nicolay Ramm er hentet inn fordi han er på TV. Og jo, fordi han i sin tid fikk hjelp av den norske hitlistekongen Anders Nilsen til å lage «Raske briller».

Det blir raskt åpenbart at verken Jan Thomas eller Nicolay Ramm hadde kjent igjen en ren tone om den så hadde slått dem rett i fjeset.

Marion har på sin side åpenbart fått beskjed om å holde en diplomatisk linje og avstår stort sett å mene noe om selve syngingen. Men du kan stadig se hva hun føler på ansiktsuttrykket hennes.

Det er smerte.

Og da er vi inne på hovedproblemet til «Maskorama»: Selv om det åpenbart er gjetteleken som er i sentrum hos NRK, må seerne likevel pine seg gjennom to-tre minutter med ulidelig vokalvrengning gang på gang på gang. Og det blir nesten bare verre av at siste artist ut, Lykketrollet, faktisk kan synge og gjør en nydelig versjon av «I Believe in a Thing Called Love» av The Darkness.

For det viser at NRK kan hvis de vil.

Men i stedet har de valgt et programkonsept så vondt og pinlig at man nesten skulle tro det hele var en episode av Thomas Giertsens «Helt perfekt».

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer