DEBATT

Kryptovaluta:

Trædal må løfte blikket

Det er ikke rart at man ikke forstår løsninga, når man ikke har forstått problemet.

SKJER NEPPE: Selv om det virker som om Eivind Trædal helst ønsker at hele konseptet med kryptovaluta og blokkjeder skal forsvinne, så er det ingenting som tyder på at det kommer til å bli en realitet. Her fra en datapark som utvinner Bitcoin. Foto: Olga Maltseva / AFP
SKJER NEPPE: Selv om det virker som om Eivind Trædal helst ønsker at hele konseptet med kryptovaluta og blokkjeder skal forsvinne, så er det ingenting som tyder på at det kommer til å bli en realitet. Her fra en datapark som utvinner Bitcoin. Foto: Olga Maltseva / AFP Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Eivind Trædal har rett i at markedet må reguleres, men tar feil når han kaller konseptet kryptovaluta for «svindel og pyramidespill».

Trædal engasjerer seg i en rekke forskjellige debatter i innlegget sitt. En av dem er hvorvidt kryptovaluta er en form for penger som kan konkurrere med statlige valutaer, og en annen er hvilke bruksområder blokkjedeteknologi kan ha utover å være finansiell infrastruktur.

Dette er to forskjellige ting, og fortjener separate diskusjoner, da det er mye å snakke om.

Mar-a-Lago, Trumps luksuseiendom i Florida, ble ransaket av FBI-agenter. Video: AP Vis mer

I denne omgang tar jeg for meg det som går på kryptovalutas nytteverdi som penger, og svarer ut noen av eksemplene Trædal presenterer på «svindel og pyramidespill».

Trædal påstår at «den eneste verdien i kryptovaluta er knyttet til hvor mange flere som vil kjøpe myntene» og at «kryptovaluta tilbyr få åpenbare fordeler sammenlikna med eksisterende teknologi». Dette vitner om at han argumenterer fra en svært privilegert posisjon, som innbygger i et land med et velfungerende finansielt system.

Et sted å starte er å løfte blikket til land hvor myndigheters politiske vanstyre fører til skyhøy inflasjon. I noen av disse landene er kryptovaluta det eneste reelle verktøyet for å beskytte seg mot dette. For eksempel i Argentina, hvor kapitalkontroll hindrer folk å kjøpe og spare penger i utenlandsk valuta. Myndighetene i hovedstaden, Buenos Aires, har sågar annonsert at de har som mål å la folk betale skatt i kryptovaluta.

Et annet eksempel finner vi i Tyrkia, hvor Erdogan har bestemt seg for å følge sin egen økonomiske logikk, og med det sendt landet inn i en krise. Som politikere bør vi ha solidaritet med folk, og ikke med stater. Dermed bør vi ønske det velkomment når det oppstår tjenester i markedet som lar folk beskytte seg mot uansvarlige myndigheter.

Tilgang på stabile penger er en grunnleggende forutsetning for et godt liv. Å være tvunget til å holde en valuta som faller i verdi har store sosiale konsekvenser.

Det tredje og siste eksempelet som illustrerer poenget er selskapet Reserve som i skrivende brukes av rundt 670 000 mennesker i en håndfull latinamerikanske land. Disse er ikke spekulanter, men helt vanlige mennesker som trenger finansielle verktøy. Hovedandelen av disse befinner seg i det kriserammede Venezuela, men også folk som har forlatt landet har god nytte av å kunne sende penger hjem så å si kostnadsfritt.

Utsagnet om at «transaksjoner med kryptovaluta er langsommere, mindre trygge og ekstremt energikrevende» beviser at Trædal umulig kan ha prøvd å gjøre en slik transaksjon. På de sentraliserte børsene så skjer transaksjonene umiddelbart, mens det på selve blokkjedene er variasjoner i transaksjonshastigheten. Sammenliknet med å gjøre transaksjoner i det tradisjonelle finansielle systemet, så kan uansett brukeropplevelsen stort sett beskrives som: kjapp, trygg og billig.

Eksemplene Trædal har på at kryptovaluta er svindel at er at sentraliserte aktører har lånt ut brukerne sine midler, noe som for så vidt minner om hvordan vanlige banker opererer. Han overser det faktum at ingen som holder kryptovaluta i sine egne virtuelle lommebøker har vært utsatt for den typen problemer han beskriver. Om noe så er eksemplene nettopp et argument for desentralisering, og en understreking av blokkjedens nytteverdi.

Når det er sagt, så er det ikke alle som har et ønske om å holde midlene sine i sin egen lommebok. Derfor vil det også være behov for sentraliserte tjenester som abstraherer bort usikkerheten noen vil føle ved å være fullt og helt ansvarlig for oppbevaringen av sine egne midler.

For å unngå flere saker som de Trædal refererer til, så støtter jeg han i at disse plattformene må reguleres strengere. Det er ingen tvil om at det er tragisk når folk taper sparepengene sine, og det er økt kunnskap som gir den beste beskyttelsen mot dette.

Vi kan ikke forby folk å spekulere i hva som kommer til å ha verdi i framtida, og mer en finanskrisa i 2008, så har dagens tilstand i kryptomarkedet fellestrekk med dotcom-bobla tidlig på 2000-tallet. Mange av dagens prosjekter kommer nok til å forsvinne, og mange investorer kommer til å tape kapitalen sin på veien.

Det er innovasjonens realitet, og ikke noe man bør forby politisk. Man må legge individuelt ansvar til grunn, samtidig som man gjennom reguleringer reduserer risikoen for folk.

Selv om det virker som om Trædal helst ønsker at hele konseptet med kryptovaluta og blokkjeder skal forsvinne, så er det ingenting som tyder på at det kommer til å bli en realitet.

Konkurranse i valutamarkedet har kommet for å bli, og det kommer til å eksistere både sentraliserte og desentraliserte løsninger. Jeg er ikke blant dem som tror at kryptovalutaer noen gang kommer til å fullstendig erstatte de statlige, men at sameksistens er det mest sannsynlige scenarioet.

Å være så kategorisk som Trædal er enkel retorikk, men gir dårlige beskrivelser av virkeligheten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer