LEDER

Dagbladet mener:

Tragisk exit

Bergens neste byrådsleder må rydde opp i barnevernet.

Avtroppende byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer (Ap), ble i praksis kastet av et flertall i bystyret. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
Avtroppende byrådsleder i Bergen, Roger Valhammer (Ap), ble i praksis kastet av et flertall i bystyret. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

De fleste trodde det var den bebudede velgerflukten fra Arbeiderpartiet ved neste års lokalvalg som til slutt skulle ta knekken på Roger Valhammers virke som byrådsleder. Det ble i stedet en mye mer tragisk exit.

Et flertall i bystyret i Bergen har signalisert at de ikke lenger har tillit til ham som sjef for byen. Det kommer etter en rekke alvorlige avsløringer om et barnevern som sviktet sårbare barn da det gjaldt som mest. På fredag forrige uke kalte Valhammer inn til pressekonferanse og varslet sin snarlige avgang.

Det gjør vondt å lese om, for det er grov svikt det er snakk om.

Det som fikk begeret til å renne over for et flertall i bystyret, er at politiet i august fant en hardt skadd, sju år gammel gutt bundet til fast til senga si. Faren er siktet for grov mishandling.

Det som gjør tragedien enda større, og som gjør at byrådet må gå, er at faren selv kontaktet barnevernet 32 dager tidligere for å få hjelp. Sviktende rutiner gjorde at barnet aldri fikk det. Politibetjentene som fant den hardt skadde gutten får nå oppfølging i ettertid.

Det handler dessverre ikke bare om denne forferdelige enkelthendelsen. Statsforvalteren har rettet kraftig kritikk mot det kommunale barnevernet etter flere alvorlige feil i barnevernssaker.

De mange byttene av ansvarlig byråd for barnevernet har provosert et flertall i bystyret ytterligere. Bare siden 2019 er det fire forskjellige sosialbyråder som har hatt ansvaret for tjenesten. Den nåværende sosialbyråden ble utnevnt så seint som i august.

Derfor hadde et flertall i bystyret ikke noe annet valg enn å rette mistilliten mot mannen som har hatt ansvaret for byen de siste åra, og som dermed har bestemt hvem som har bekledd byrådsposten med ansvaret for barnevernet.

Byrådet vil nå fortsette som et såkalt forretningsministerium fram til et nytt byråd tiltrer. Det ansvaret vil enten falle på Høyre, eller på en ny byrådsleder fra Arbeiderpartiet.

Dersom den nye Høyre-toppen i Bergen, Christine Meyer, allerede nå klarer å lokke over Venstre vil hun kanskje kunne klare å stable på beina et flertall for sitt byråd. Det vil være svært krevende og ikke minst skjørt.

Det andre scenarioet vil være at Arbeiderpartiet selv peker på en ny byrådsleder som har tillit blant et flertall av bystyremedlemmene.

Uansett hvem som tar over, må opprydningen i barnevernet være en hovedprioritet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer