LEDER

Tragisk

Regjeringen må bære hovedansvaret hvis minnesmerket ved Utøya ikke er klart til tiårsmarkeringen.

UTEN ET NASJONALT MINNESMERKE: Statsminister Erna Solberg under minnemarkeringen i regjeringskvartalet, 22. juli i fjor. 
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
UTEN ET NASJONALT MINNESMERKE: Statsminister Erna Solberg under minnemarkeringen i regjeringskvartalet, 22. juli i fjor. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Til sommeren er det 10 år siden historiens mest dødelige terrorangrep utført av en enslig terrorist. 77 mennesker ble brutalt drept, 69 av dem på Utøya og resten i Regjeringskvartalet. Dette er et nasjonalt traume som fortjener et nasjonalt minnested. Dessverre ser det ut til at det ikke kommer på plass i tide til tiårsmarkeringen. Det er først og fremst regjeringens ansvar.

Tragedien kunne endt enda verre, hvis ikke naboene ved Tyrifjorden gjennom heltemodig innsats reddet barn og ungdom fra vannet 22. juli 2011. Naboene fortjener respekt, også for at noen av dem synes det er vondt å skulle få et minnesmerke som både vil trekke folk til nabolaget og bli en daglig påminnelse om det som skjedde. Men disse bør ikke ha vetorett i det som er et nasjonalt anliggende. De klarte å stanse de planlagte nasjonale minnesmerkene tegnet av kunster Jonas Dahlberg, som skulle bygges på Sørbråten og i Regjeringskvartalet. AUF strakte seg langt for å komme kritikerne i møte, da de tilbød sin egen kai som sted for et nasjonalt minnesmerke. Organisasjonen som ble hardest rammet av terroren burde få slippe å ta denne rollen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer