KOMMENTARER

Partilederdebatt:

Tre får 5 - men én vant

Valgkampens siste partilederdebatt er den viktigste.

DEBATT: Frps Sylvi Listhaug fikk terningkast to av Dagbladets kommentator etter den siste partilederdebatten før valget. Video: Lars Eivind Bones. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Valgkampens siste partilederdebatt er kanskje også den viktigste. Selv om nær halvparten av velgerne allerede hadde stemt da politikerne inntok Stormen i Bodø, vet vi at stadig flere bestemmer seg de siste dagene og også på selve valgdagen. Derfor var stemningen mer anspent enn løssluppen.

Temaene var mange og tida knapp, selv to timers debatt blir kort tid på hver når det er åtte partiledere i panelet. Det ble en variert debatt – som Venstre-leder Guri Melby vant.

Erna Solberg, Høyre:

Statsministeren har en umenneskelig kondis, og det er grunn til å tro hun snakker sant når hun sier at hun gjerne hadde tatt to uker til med valgkamp. Det er imponerende for en Høyre-leder som etter alle solemerker er på vei ut av regjering.

Solbergs håp i skattedebatten er å koble den mot økonomisk innhenting etter coronaen. Det klarer hun godt i begynnelsen av skattedebatten, og parerer angrepene fra Støre.

Solberg fikk bedre fram hvordan formuesskatten kan ramme mindre bedriftseiere, men klarer ikke bortforklare at de største kuttene går til de aller rikeste.

I skoledebatten bruker Solberg de rødgrønnes kritikk av firerkravet mot dem ved å vise til forskning som sier at gode lærere kan erstatte foreldre uten mattekunnskap og utjevne klasseskiller.

Offensiv, krass og forbilledlig presis.

Jonas Gahr Støre, Arbeiderpartiet:

Støre får en god start ved å bli pekt ut som den selvsagte lederen av de rødgrønne, også av partiet som ikke vil regjere med ham. Strever litt med å avklare forholdet til Rødt, men kommer greit ut av det ved å skille mellom historisk tradisjon og praktisk politikk i dag. Dessuten hjelper det med litt humor, det dyrker Støre i dag.

Støre viser temperament i skoledebatten; sier han er luta lei av høyresiden som latterliggjør fysisk aktivitet og ernæring.

Ap-lederen blir nok litt svett av at hans rødgrønne partnere vil satse flere hundre milliarder på samferdsel i Nord-Norge, og holdt seg i bakgrunnen under den delen av debatten. Det var nok klokt.

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer

Sylvi Listhaug, Fremskrittspartiet:

Listhaug bryr seg ikke med small talk, men går rett på talepunktene første gang hun får ordet. Og fortsetter med det.

Sylvi Listhaug hjelper ikke Erna Solbergs kaosteori ved å påpeke at det er håpløst på borgerlig side også – og særlig på klima.

Listhaug er en effektiv partileder for Frp, og en like destruktiv kraft for et borgerlig samarbeid. Det er høyresidens store problem i denne valgkampen, på samme måte som det har vært et problem de siste åra: Partiene spriker for mye, og dyrker ulikhetene høylytt.

Sylvi Listhaug snakker igjen om mobbing i skoledebatt, slik hun gjorde hos TV2 tidligere i uka. Det er bra, men det framstår også litt frikoblet den egentlige debatten: Hva slags virkemidler skal man bruke for å få skolen til å bli bedre. Listhaugs styrke i debattene er også de som av og til virker litt forvirrende: Terpingen på noen ganske få, innøvde og forberedte talepunkter.

Sylvi Listhaug får spørsmål om Nord-Norgebanen, og svarer med veier, bistand og innvandring og integrering. Alle veier fører ikke til Nord-Norge, men alle veier fører til Listhaugs forberedte talepunkter.

Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet:

I dag havnet Senterparti-lederen i skyggen. Han fikk framføre partiets syn på regjeringssamarbeid, men det ble straks klart at han ikke blir statsminister etter valget og de andre partiene fikk dermed dominere debatten.

Vedum har et hjerte for praktisk læring og mener elever er forskjellige i ulike deler av landet. Han krever at skolen skal ha et både teoretisk og praktisk tilbud, men det strider vel med hans ønske om å opprettholde små skoler med få ressurser.

Da han endelig fikk ordet om Nord-Norge-banen, kom Vedum raskt til samferdsel i hele landet. Han har penger til både fly, vei, ferje og bane – og kom endelig på offensiven.

Helt på det jevne i dag.

Audun Lysbakken, SV:

I motsetning til Arbeiderpartiet sier SV-lederen at «alle skal med» i forhandlingene etter valget, som den reneste Marte Svennerud. Han peker på at meningsmålingene gir mandat til et mer radikalt samarbeid enn mellom Ap og Sp.

Lysbakkens innstilling til regjeringssamarbeid mellom alle partiene på venstresiden er kanskje ikke realistisk, men det gjør seg godt i en debatt – og virker garantert forlokkende på velgere som er opptatt av et regjeringsskifte.

Svært god i skoledebatten, der han makter å angripe regjeringen og synliggjøre SVs politikk på kort tid. Offensiv også om Nord-Norge-banen.

SV-lederen er en knallgod debattant, men tok ikke den samme lederrollen i dag som vi har sett i tidligere debatter.

Guri Melby, Venstre:

Guri Melby glitret i Stormen.Endelig kom Venstre-lederen på banen som kunnskapsminister og fant sin stemme. Hun framsto langt mer skjerpet i kveld enn tidligere i valgkampen, med medvinden fra gode målinger i blikket.

Nå kom kunnskapsministeren til sin rett. Lykkes både med å gjøre skolepolitikken personlig, skisserer de viktigste grunnsteinene i utdanningssystemet og får fram hva hun mener skiller hennes og regjeringens politikk fra opposisjonens.

Guri Melby er en bedre forsvarer av sammenslåingen enn Erna Solberg ved å vise til hvilke tjenester fylkeskommunen ivaretar og hvor viktig det er å styrke dem.

I sitt ess i dag. Godt levert. Dagens vinner.

Bjørnar Moxnes, Rødt:

Bjørnar Moxnes fikk endelig åpne ballet og fikk mer taletid i dag enn før. Har selvtillit når han mener Ap vil miste velgere på lengre sikt om Støre ikke hører på Rødt. Ham om det.

Moxnes skryter på seg makt. Han vil ikke i regjering, men truer med at Rødt kommer til å være en evig trussel hvis ikke Støre lytter. Forholdet i byrådet var et helt annet; han avsatte ikke byrådet, men Lan. Å avsette Støre vil gi Frp makt og er en tom trussel.

Moxnes får inn en kilevink mot Solberg om ulikheter i samfunnet, ved å peke på at det ikke holder med å satse på utdanning for å utjevne forskjeller.

Rødt har fordelen av å være rene og ranke i debatten om fordeler, uten noen liknende saker i eget parti kan Moxnes kjøre hardere enn de andre partilederne her.

En god debatt for en leder som mandagens valgresultat kan gjøre historisk, hvis målingene treffer.

Kjell Ingolf Ropstad, Kristelig Folkeparti:

Begynte med å være voldsomt ærlig om hvorfor debatten er så viktig for ham: For KrF står slaget om sperregrensa.

Ropstad garanterer for at KrF virkelig ønsker denne regjeringen for å bekjempe fattigdom.

Han hevder i tråd med sin politikk at den beste måten å utjevne klasseskiller er å satse på familien – men glemmer visst at ikke alle lever i fungerende kjernefamilier.

Fikk en svett utfordring da avsløringene om hans egen pendlerbolig ble tema, og forsvarte også denne gang at han i 10 år hadde inntekter og ingen boutgifter fordi han var folkeregistrert på Stortinget. Dette er en flauere sak for Ropstad enn han vil innrømme, og opplagt ikke i tråd med ordningens intensjon. Derfor hadde han en vanskelig jobb i dag.

Une Bastholm, Miljøpartiet De Grønne:

MDGs posisjon er vanskelig, de er skvist ut og har selv satt ultimatum. Men Bastholm framstår stadig mer kompromissvillig for å få til det et samarbeid med de rødgrønne.

Une Bastholm er effektiv når hun får ordet om regjeringssamarbeid. Peker på hva som er grunnen til at hun vil bytte ut den borgerlige regjeringen, og hvorfor hun har mer tro på Støre som statsminister for en bedre klimapolitikk.

Bastholm sier at de rødgrønne har fått sjansen før med rekordtildeling av oljelisenser. De er ikke til å stole på i klimapolitikken.

Ble lenge helt usynlig i skoledebatten, men kom på banen med en overraskende håndsrekning til KrF – ved å bruke taletida til motstand mot heldagsskolen.

Er det eneste partiet som i sitt alternative statsbudsjett har satt av penger til Nord-Norge-banen og snakket dermed stor troverdighet om det.

Leverer alltid på klima, men blir for usynlig på andre tema.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer