LEDER

Sextrakassering

Trenger en metoo-revolusjon

Det virker som metoo og likestilling ikke har nådd Forsvaret.

KRISETALL: Forsvaret rystes igjen av en sak om grov sextrakassering. Seinest i fjor mottok Forsvarssjef Eirik Kristoffersen en rapport om utbredt sextrakassering i Forsvaret. Her er han sammen med soldater fra Porsangmoen under Cold Response i vinter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRISETALL: Forsvaret rystes igjen av en sak om grov sextrakassering. Seinest i fjor mottok Forsvarssjef Eirik Kristoffersen en rapport om utbredt sextrakassering i Forsvaret. Her er han sammen med soldater fra Porsangmoen under Cold Response i vinter. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Seksuell trakassering i Forsvaret er fortsatt et stort problem. Det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor når selv alvorlige hendelser møter milde sanksjoner og blir holdt skjult for ledelsen. En sersjant i Hæren, som gjentatte ganger snikfilmet en kvinnelig underordnet i dusjen, ble dømt til 90 dagers betinget fengsel. Han ble omplassert, men fikk beholde jobben og graden, kunne VG avsløre nylig.

Nå forteller Forsvarets Forum at hendelsen heller ikke ble rapportert til Forsvarsstaben, men bare håndtert på avdelingsnivå.

Forsvarsstaben beklager håndteringen og mener øverste ledelse skal informeres om denne type lovbrudd. Når det ikke skjedde, må det bety at Forsvaret verken har rutinene eller kulturen på stell når det gjelder seksuell trakassering, til tross for at det i flere år har vært mye oppmerksomhet rundt problemet. Etter hver nye avsløring forsikres det at man har nulltoleranse for mobbing og seksuell trakassering. Undersøkelser viser at det er langt fra honnørordene til virkeligheten.

Så seint som i 2021 mottok forsvarssjef Eirik Kristoffersen en ny rapport som viste at mobbing og seksuell trakassering fortsatt er utbredt. Selv om det forekommer i alle aldre og blant begge kjønn, går det særlig ut over unge kvinner, hvorav et stort flertall, hele 73 prosent, hadde opplevd ulike former for seksuell trakassering. I en organisasjon som er bygget rundt disiplin og klare kommandolinjer, er det ubegripelig at man ikke lykkes bedre i å bekjempe en uønsket og ulovlig atferd. Ingen annen arbeidsplass kunne levd med så stygge tall. Det virker nesten som metoo og likestilling ikke har nådd Forsvaret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.