DEBATT

Velstandsutviklingen i Norge

Trenger flere milliardærer

Er det et problem at de rike blir rikere, så lenge det gjør at alle oss andre også blir rikere?

EIER MER: At de rikeste blir rikere når det går godt i landet er en konsekvens av at de rikeste eier mer av næringslivet enn oss andre, skriver artikkelforfatteren. Her er Stein Erik Hagen avbildet under NHOs årsmiddag i fjor. Foto: Lise serud / NTB
EIER MER: At de rikeste blir rikere når det går godt i landet er en konsekvens av at de rikeste eier mer av næringslivet enn oss andre, skriver artikkelforfatteren. Her er Stein Erik Hagen avbildet under NHOs årsmiddag i fjor. Foto: Lise serud / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Ove Trellevik. Foto: Vidar Ruud / NTB
Ove Trellevik. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer

Vi har aldri hatt så mange milliardærer som nå i Norge. Varsku her, roper venstresiden og Dagbladet lar seg rive med. Forskjellene øker. De rike blir rikere påpeker de. Ikke nok med det, de gir også økonomisk støtte til Høyre. Men er det et problem at de rike blir rikere, så lenge det gjør at alle oss andre også blir rikere?

OBS: Prins Charles var litt uheldig da han besøkte Harrogate. Video: KameraOne. Vis mer

De rikeste har økt sin andel av formuen hvert år siden Solberg-regjeringen tiltrådte. Men hva er problemet siden hver husstand også er blitt rikere samtidig som det er blitt færre sosialhjelpsmottakere, flere inkluderes i arbeidslivet og andelen husløse er halvert? Jo, problemet er at vi har fått flere milliardærer i landet. Det er det som er venstresidens problem. Se på kjøpekraften for dem med lavest inntekt. Aldri før har forskjellene egentlig vært mindre.

I 1965 kostet en TV cirka seks ukers jobbing. I dag kan en kjøpe TV etter å ha jobbet i 2 til 3 dager. Betyr ikke dette noe for utjevningen av formue når alle nå har råd til å kjøpe både TV, frys og komfyr med keramisk topp? Og hva med gratis utdanning og helsetjenester? Vi har et velferdssamfunn mine besteforeldre ikke engang kunne drømme om.

Med lønn som eneste målestokk for å dokumentere ulikhet måtte tusendeler brukes av SSB. Forskeren ved SSB ser helt fort fra at det norske folk som eiere av Oljefondet har store reserver i form av trygghet for framtida. I tillegg sparer mange selv ved å investere i egen bolig, og en betydelig andel av befolkningen har også andeler i ulike aksje- og sparefond. Vi er egentlig søkk rike hele gjengen.

At de rikeste blir rikere når det går godt i landet er en konsekvens av at de rikeste eier mer av næringslivet enn oss andre, selv om vi folk flest gjennom Staten er den desidert største enkelteieren på børsen. Det kan vel ikke være slik at vi ønsker å erstatte norske private eiere som har tjent seg rike i næringslivet med utenlandske eiere? Da ville jo disse ulikhetene mange er opptatt av forsvunnet over natta.

Når SSB forskeren bruker et utvidet begrep på «inntekt» så bør kanskje definisjonen på skatt også vært utvidet? Da hadde utfordringen med nullskattytere også vært løst over natta. Men den gang ei. Skatten skal tilskrives selskapet, ikke eieren. Formuesøkningen skal tilskrives eierne, ikke selskapet.

Den største årsaken til ulikhet finner vi egentlig blant dem som har arbeid og de som ikke har arbeid. Med Høyre i regjering er antallet bostedsløse halvert. Andelen sosialhjelpsmottakere er også redusert. For Høyre er det viktig å hjelpe de aller svakeste. De som trenger hjelpen mest. Høyre tror på gründeren, fagarbeideren, den norske investoren og resten av mannskapet som skal til for å sikre velferdssamfunnet vårt.

I 2021 bruker vi 250 000 per innbygger i offentlig velferd. Det er 50 000 mer enn i 2013. Høyres politikk virker. Vi vil fortsette å redusere skatt på arbeidende kapital og sikre tilgang på kunnskap og helsetjenester. Vi må rett og slett skape mer og inkludere flere i arbeidslivet. I 2020 betalte de 10 prosent rikeste i landet over 40 prosent av all inntektsskatt. I 2013 de rødgrønne styrte bidro de med godt under 40 prosent av inntektsskatten. Vi trenger kanskje flere milliardærer ikke færre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer