LEDER

Trenger hjelp etter EU-nei

Karbonfangstanlegget i Oslo har fått tommelen ned fra EU, men fortjener en hjelpende hånd. Brått har en joker dukket opp i budsjettforhandlingene på Stortinget.

FORHANDLINGER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre har satt i gang vanskelige budsjettforhandlinger på Stortinget. Karbonfangstanlegget blir nå en joker i prosessen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FORHANDLINGER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre har satt i gang vanskelige budsjettforhandlinger på Stortinget. Karbonfangstanlegget blir nå en joker i prosessen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Regjeringen Støre har signalisert stor vilje til å satse på industriprosjekter som kan kutte klimagassutslipp. Nå har den fått en mulighet i fanget. Eller kanskje vi skal kalle det en utfordring?

Tirsdag fikk forbrenningsanlegget på Klemetsrud tommelen ned fra EU. Eierselskapet Fortum hadde søkt EU støtte på nesten 2 milliarder kroner til å realisere sitt CO₂-fangstanlegg. Fra før har Klemetsrud-anlegget fått lovnader om 3 milliarder kroner fra staten. Dette er allerede vedtatt i Stortinget i forbindelse med det såkalte Langskip-prosjektet som regjeringen Solberg lanserte. Hvis pengene kommer på plass, kan forbrenningsanlegget på Klemetsrud bli en del av det store, delvis statlig finansierte karbonfangst og -lagring-prosjektet med fangst av CO₂, transport til Vestlandet og lagring under havbunnen i Nordsjøen.

Nå mangler det altså penger.

NY STATSMINISTER: Erna Solberg overrekker nøkkelen til Statsministerkontoret videre til Jonas Gahr Støre. Vis mer

Den politiske viljen mangler ikke. Arbeiderpartiet skriver blant annet i sitt partiprogram at partiet ønsker å «starte» fangstanlegget på Klemetsrud, i tillegg til fangstanlegget på sementfabrikken i Brevik, som allerede ligger inne i Langskip-prosjektet.

Spørsmålet er om den politiske viljen er stor nok til å ta hele regninga. Det blir mye å svelge, i alle fall på ett budsjett. Den totale kostnadsrammen for fangstanlegget er på nesten 7 milliarder kroner. Eierne, blant dem Oslo kommune, har lagt 800 millioner på bordet. Dermed mangler det cirka 3 milliarder kroner.

Med i bildet hører det også at fangstanlegget på sementfabrikken i Brevik ifølge nye beregninger blir nesten 1 milliard kroner dyrere enn planlagt.

Klimagevinsten fra anlegget er stor. Anlegget vil kutte 400 000 tonn CO₂ årlig. Til sammenlikning har Hywind Tampen-prosjektet fått 2,3 milliarder i statlig støtte, til et prosjekt som vil kutte 200 000 tonn CO₂-utslipp årlig med havvindmøller som skal forsyne oljeplattformer med strøm.

Halvparten av materialet som Klemetsrud-anlegget vil fange utslipp fra forbrenningen av, er dessuten biologisk materiale. Det vil si at anlegget ikke bare fanger og lagrer fossile utslipp, det tar også utslipp ut av det biologiske kretsløpet. Det gir en tilleggsgevinst.

Forbrenningsanlegget vil dessuten kunne danne skole for utslippsfangst ved andre forbrenningsanlegg i både Norge og utlandet, som også vil kunne koble seg på lagring under Nordsjøen. Kvoteprisen på utslipp øker stadig. Norge og verden skal ned mot null utslipp, og søppelet må uansett håndteres.

Spørsmålet er om dette er den beste teknologiske løsningen. EU har gitt en evaluering, den må finkjemmes, og regjeringen må ta stilling til om den er villig til å holde liv i prosjektet. Saken kommer nå inn som en mulig joker i budsjettforhandlingene mellom SV og regjeringspartiene. Den passer godt for partier som ønsker industrielle klimaløsninger.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer