LEDER

Truer våre verdier

Å søke asyl er en menneskerettighet.

DØDELIG FLUKT: «Båter med flyktninger blir slept tilbake. Folk blir samlet opp etter at de har kommet i land og tvunget tilbake på havet. Mange har rapportert om voldsbruk fra statlige sikkerhetsstyrker», sier GIllian Triggs, som er assisterende høykommissær med ansvar for beskyttelse hos UNHCR.Foto: Kripos / NTB scanpix
DØDELIG FLUKT: «Båter med flyktninger blir slept tilbake. Folk blir samlet opp etter at de har kommet i land og tvunget tilbake på havet. Mange har rapportert om voldsbruk fra statlige sikkerhetsstyrker», sier GIllian Triggs, som er assisterende høykommissær med ansvar for beskyttelse hos UNHCR.Foto: Kripos / NTB scanpix Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Familier får ikke besøke sine nærmeste, arbeidsreiser og ferier er avlyste og frykten for importsmitte synes like stor på alle kontinenter. Pandemien har ført til stengte grenser og strenge reiserestriksjoner verden over. For dem som ikke reiser av lyst, men som flykter for å redde sine egne liv, er situasjonen prekær.

«Tvang og bortvisning utøves på en voldelig og systematisk måte. Båter med flyktninger blir slept tilbake. Folk blir samlet opp etter at de har kommet i land og tvunget tilbake på havet. Mange har rapportert om voldsbruk fra statlige sikkerhetsstyrker», sier Gillian Triggs, som er assisterende høykommissær med ansvar for beskyttelse hos FNs høykommissær for flyktninger, UNHCR.

Organisasjonen varsler nå om at selve asylinstituttet er under angrep i Europa. UNHCR har mottatt en strøm av rapporter om europeiske land som nekter flyktninger retten til asyl, sender folk hjem etter at de har nådd land eller territorialfarvannet og som bruker vold mot flyktninger på grensen. Folk som ankommer Europa blir anholdt og returnert med tvang til naboland «uten noen som helst vurdering av deres internasjonale beskyttelsesbehov».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer