DEBATT

Acer

Truer verken strømpriser eller arbeidsplasser

Vi må nesten be både Sp og Rødt om å slutte å dytte industrien foran seg i Acer-saken.

ACER: Den kraftforedlende industrien vil være svært dårlig tjent med at Norge trekker seg ut av det europeiske energisamarbeidet, inkludert Acer, skriver innsenderne. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ACER: Den kraftforedlende industrien vil være svært dårlig tjent med at Norge trekker seg ut av det europeiske energisamarbeidet, inkludert Acer, skriver innsenderne. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum argumenterer i Dagbladet 7. april for at Norge bør trekke seg ut av EUs energibyrå Acer. Vedum hevder at EU ønsker kontroll over vår kraftpolitikk og at Norges deltakelse i Acer er en trussel mot den kraftforedlende industrien. De samme påstandene fremmes for tiden også av Rødt.

Vi må nesten be de to partiene slutte å dytte industrien foran seg i denne saken. Den kraftforedlende industrien vil være svært dårlig tjent med at Norge trekker seg ut av det europeiske energisamarbeidet, inkludert Acer. Kraftutveksling og energisamarbeid bidrar til forutsigbarhet og trygg tilgang på kraft uavhengig av vær og vind. Acer kontrollerer at spillereglene følges og sikrer at små og store land likebehandles. Dette er bra.

Norge bestemmer selv over forvaltningen av våre energiressurser. Valg av energiløsninger, utbygging av kraftressursene og nye kraftkabler til våre naboland er fullt og helt opp til Stortinget. Det er norske myndigheter som bestemmer om det skal gis konsesjon. Disse prinsippene ligger til grunn både i EU og EØS.

For norsk industri, som er energiintensiv og vannkraftbasert, er dette sentralt. Videreforedling av våre energiressurser er avgjørende for en fremtidsrettet norsk industri og norske arbeidsplasser. Acer har ingen beslutningsmyndighet over norske strømpriser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer