KOMMENTARER

USA-valget:

Trump forutså dette

Dette kan bli stygt. Og i verste fall voldelig.

HADDE PLANEN KLAR: Trump gjorde noe vi aldri før har sett i amerikansk politikk. Presidenten erklærte seier før resultatet var klart. Han kalte valget for en svindel. Og Trump sa at han vil gå til Høyesterett for å stoppe opptellingen av stemmer. Foto: NTB
HADDE PLANEN KLAR: Trump gjorde noe vi aldri før har sett i amerikansk politikk. Presidenten erklærte seier før resultatet var klart. Han kalte valget for en svindel. Og Trump sa at han vil gå til Høyesterett for å stoppe opptellingen av stemmer. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Marerittscenarioet ble virkelig. Selv om meningsmålingene på forhånd spådde en klar seier til Joe Biden, var resultatet verken klart på valgnatta eller neste morgen. Dette forutså Trump. Og han hadde planen klar. Gjennom morgentimene og dagen i dag har han hamret inn budskapet til sine tilhengere: Demokratene prøver å jukse. Nå må tilhengerne slåss for president Trump.

Hvis Joe Biden eller Donald Trump på valgnatta vant klart, måtte motkandidaten godta nederlaget og vi ville fått en fredelig overgang. Et jevnt valg med uklart resultat har åpnet rommet for en president som ikke vil godta et valgresultat. Trump grep muligheten med begge hendene, og gjorde noe vi aldri før har sett i amerikansk politikk. Presidenten erklærte seier før resultatet var klart. Han kalte valget for en svindel. Og Trump sa at han vil gå til Høyesterett for å stoppe opptellingen av stemmer.

Nå står vi i akkurat den situasjonen som på forhånd var omtalt som det verst tenkelige scenarioet dagen etter valget. Dette har presidenten forberedt både seg selv og velgerne på. Situasjonen er farlig. Ingen andre utfall ville gitt større grunn til å frykte omkamper, sosial uro og opptøyer i USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer