KOMMENTARER

USA-valget:

Trump forutså dette

Dette kan bli stygt. Og i verste fall voldelig.

HADDE PLANEN KLAR: Trump gjorde noe vi aldri før har sett i amerikansk politikk. Presidenten erklærte seier før resultatet var klart. Han kalte valget for en svindel. Og Trump sa at han vil gå til Høyesterett for å stoppe opptellingen av stemmer. Foto: NTB
HADDE PLANEN KLAR: Trump gjorde noe vi aldri før har sett i amerikansk politikk. Presidenten erklærte seier før resultatet var klart. Han kalte valget for en svindel. Og Trump sa at han vil gå til Høyesterett for å stoppe opptellingen av stemmer. Foto: NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Marerittscenarioet ble virkelig. Selv om meningsmålingene på forhånd spådde en klar seier til Joe Biden, var resultatet verken klart på valgnatta eller neste morgen. Dette forutså Trump. Og han hadde planen klar. Gjennom morgentimene og dagen i dag har han hamret inn budskapet til sine tilhengere: Demokratene prøver å jukse. Nå må tilhengerne slåss for president Trump.

Hvis Joe Biden eller Donald Trump på valgnatta vant klart, måtte motkandidaten godta nederlaget og vi ville fått en fredelig overgang. Et jevnt valg med uklart resultat har åpnet rommet for en president som ikke vil godta et valgresultat. Trump grep muligheten med begge hendene, og gjorde noe vi aldri før har sett i amerikansk politikk. Presidenten erklærte seier før resultatet var klart. Han kalte valget for en svindel. Og Trump sa at han vil gå til Høyesterett for å stoppe opptellingen av stemmer.

BER FOLK SLÅSS: For å beskytte presidenten. Skjermbilde fra Trumps nyhetsbrev.
BER FOLK SLÅSS: For å beskytte presidenten. Skjermbilde fra Trumps nyhetsbrev. Vis mer

Nå står vi i akkurat den situasjonen som på forhånd var omtalt som det verst tenkelige scenarioet dagen etter valget. Dette har presidenten forberedt både seg selv og velgerne på. Situasjonen er farlig. Ingen andre utfall ville gitt større grunn til å frykte omkamper, sosial uro og opptøyer i USA.

Donald Trumps strategiske nese er imponerende. Til tross for at meningsmålingene før det amerikanske valget viste en overveldende sannsynlighet for at Joe Biden ville vinne, var det ingen som turte å ta det for gitt. Alle husker hvor feil byråene tok for fire år siden, og siden da har vi sett flere eksempler på hvor vanskelig det er å fange opp enkelte grupper av velgere.

Før forrige valg mente mange at det republikanske partiet burde utvide sin målgruppe, i takt med en endret demografi blant amerikanske velgere. Trump blåste i analysene og siktet seg direkte inn på den hvite mann – og kvinne. Han vant. Som da har Trump også nå hatt en imponerende mobilisering av velgere helt inn i sluttspurten av valgkampen. Denne gangen har han også klart å vinne latinamerikanske velgere, særlig i Florida, med et antisosialistisk budskap. Selv om de endelige stemmetallene ikke blir klare på flere dager, er det allerede klart at Trump har vunnet flere stemmer enn forrige gang. Det er en prestasjon. Hans plan har lyktes.

TALER: Klokka 08.20 norsk tid talte president Donald Trump i Det hvite hus, hvor han igjen kom med flere sjokkerende uttalelser. Video: AP Vis mer

Nå angripes demokratiet. I god tid før valget forberedte Trump velgerne sine på at han ikke ville godta resultatet uten videre. Han lovet å vente på opptellingen av stemmer, men erklærte seier prematurt – også i en rekke stater der resultatet ikke var klart. Dette blir sterkt kritisert også av republikanske partifeller som Rick Santorum og Chris Christie, og av Fox News' Dana Perino.

Før valget har presidenten gjentatte ganger nektet å svare på, eller svart uklart på, om han vil bidra til en fredelig maktovertakelse hvis han tapte. Mange ganger har han sådd tvil om gjennomføringen av valget. På forhånd har Trump påstått at poststemmer fører til økt valgsvindel. Han har sagt til velgerne sine at de bør prøve å stemme dobbelt. Og når Trump nå varsler at han vil gå rettens vei for å stoppe opptellingen av stemmer, og mer uklart formulert kanskje også vurdere andre sider ved valgresultatet, skjer det i en situasjon der han har sikret konservativt flertall i Høyesterett og utnevnt siste dommer like før valget. Hvis landets høyeste domstol igjen skal avgjøre et presidentvalg, er vi uansett utfall i en situasjon der det vil bli stilt spørsmål ved resultatet.

Dette kan bli stygt. Og i verste fall voldelig. President Trump har flere ganger indirekte og direkte støttet voldelige grupper som angriper demokratiet. Søndag tvitret Trump om hvordan han elsker Texas, med en video der et hundretall biler med Trump-supportere forsøker å presse en kampanjebuss fra Biden av veien. Den tungt væpnede, høyreekstreme organisasjonen Proud Boys ble oppfordret av Trump i den første presidentdebatten til å «stand back and stand by», å tre tilbake og stå klare. Og dette er ikke nytt, allerede for fire år siden antydet Trump på et folkemøte at våpentilhengere kanskje kunne stoppe Hillary Clinton. Etter demonstrasjonene i Charlottesville for tre år siden, der høyreekstreme marsjerte i gatene og drepte en motdemonstrant, sa Donald Trump at «there are very fine people on both sides», her er flotte folk på begge sider.

Det er uhørt i et demokrati at en president vil stoppe opptellingen av lovlig avgitte stemmer før den er ferdig. Det er en skam å erklære seier før resultatet er klart. Å trekke inn rettssystemet i et valg på denne måten sender et klart signal om at presidenten ikke vil godta valgresultatet uansett utfall. Det vil også få andre til å stille spørsmål ved resultatet. Og det er skremmende at den samme presidenten også har åpnet for at antidemokratiske, væpnede grupper kan spille en positiv rolle i en slik situasjon.

Trump-kampanjen har sendt ut flere nyhetsbrev i timen det siste døgnet. Beskjeden til presidentens tilhengere er aggressiv i tonen og skremmende klar: Valget er under angrep. Demokratene prøver å stjele valget. Forsvar presidenten. «Step up now. Fight for your president», tre fram nå. Slåss for din president.

Trumps plan har lyktes. Vi andre kan bare stålsette oss.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer