KOMMENTARER

Vår skakkjørte verden

Trump mot verden

Det er ikke mye Donald Trump vet om verden. Men verden vet mye om Trump. Derfor skjelver vi med tanken på at han kan komme tilbake igjen, skriver Morten Strand.

DEN SOM LER SIST...?: Vi kjenner ham igjen. Donald Trump, posøren. Foto: AP / NTB
DEN SOM LER SIST...?: Vi kjenner ham igjen. Donald Trump, posøren. Foto: AP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Donald Trump er for alle praktiske formål republikanernes kandidat til høstens amerikanske presidentvalg. Som for fire år siden vil valget stå mellom Trump (78 år i juni) og Joe Biden (82 år i november). Da vant Biden fordi han ikke var Trump, i et mobiliseringsvalg mot den da sittende presidenten. Men etter fire år med en upopulær og stadig mer synlig eldre Biden, kan det gjenta seg? Eller vil høstens valg for store deler av verden fortone seg som for viktig til at det bør kunne avgjøres av amerikanerne?

VALG: Er det sannsynlig at Donald Trump blir amerikanernes neste president? Dette mener Dagbladets kommentator Marie Simonsen. Video: Anabelle Bruun/Dagbladet TV, NTB Vis mer

Nå er det uansett amerikanerne som avgjør valget, uten å skjenke resten av verden så mange tanker. Derfor; omtrent sånn ser verden på utsiktene til fire - for ikke å si åtte - nye år med Donald Trump i Det hvite hus.

Vi har selvsagt Donald Trumps ord fra sist han regjerte for at han er et veldig stabilt geni. Men ikke alle føler seg beroliget. Det verden blant annet frykter - i tillegg til hans absolutt ustabile sinn - er høyere tollsatser for varer til USA, med en negativ utvikling for verdenshandelen. Og en snuoperasjon med færre - kanskje ingen - forpliktelser i forhold til Ukraina og Taiwan.

Og det er grunn til å frykte et kortsiktig amerikansk kost - nytte perspektiv i forhold til sikkerhetspolitikk, der Nato og andre allierte av USA behandles som i en gangster-drevet operasjon der medlemmer betaler beskyttelsespenger til Trumps USA. Eventuelt at Trump melder USA ut av Nato, slik Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, John Bolton, mener - og frykter - at han vil gjøre.

Trump vil bety en ytterligere svekkelse av en regelstyrt verden, der forfallet er drevet av både Trumps USA på den ene siden, og av Kina og Russland på den andre siden. Altså at en slags tross alt lov-basert verdensorden vil være i nærmest fritt fall. Der FN ikke lenger vil ha noen særlig mening.

Til tross for at Biden har forsøkt å forberede USA til nye tider, med for eksempel å styrke forholdet til sine allierte i Asia- og stillehavs-området, og bygge allianser, så er verden vesentlig mer usikker nå enn da Biden tok over for tre år siden. Årsaken er først og fremst krigen i Ukraina, som er i ferd med å rive en regelstyrt verden i filler.

Både Kina, men særlig Russland, har mindre å tjene på en fortsatt regelbasert verdensorden. Russland har for eksempel ingen ting å tape, fordi deres nærmeste allierte i krigen i Ukraina allerede er Nord-Korea, med Iran som en god nummer to. Det er lenge siden trusselen om vestlige sanksjoner betydde noe som helst for kriger-president Vladimir Putin. Med Trump som president kan Putin trolig le hele veien til fronten.

Kina og Russland har mer å tjene på å rive ned mange regler fra den riktig nok ikke alltid like fredelige pax-americana perioden. Og så bygge opp sine egne regler, basert blant annet på hensynet til store land og deres interessesfærer, der tanken er at små land må tåle å underlegge seg større naboland, som jo også har vært en amerikansk paradeøvelse, for eksempel i Mellom-Amerika.

Donald Trumps politiske barometer er ikke for viderekomne. Det dreier seg om enkle greier, som for eksempel handelsoverskudd. De som har et handelsoverskudd med USA skal presses slik at dette blir mindre. Hensikten er at Trumps USA skal «vinne» i alle sine forbindelser med omverdenen. La oss kalle det økonomi for beginners.

For allierte gjelder det egne regler, der dreier det seg om at bidraget til eget forsvar skal være minst to prosent av BNP. Det var en sats for sikkerhet som man kunne le muntert av bak Trumps rygg, da han lanserte det i sin presidentperiode. Men som siden har blitt både fornuftig og forståelig på grunn av krigen i Ukraina og et skarpere konfliktnivå over hele verden. Uten av man bør tillegge Trump messianske kvaliteter av den grunn.

Noen vil selvfølgelig tjene på en ny periode med president Trump. Vladimir Putin, åpenbart, men også Israels statsminister Benjamin Netanyahu, hvis han klarer å holde seg ved makta til Trump eventuelt tiltrer om et år. Han vil slippe å høre noe amerikansk mas om en to-stats løsning med palestinerne fra Det hvite hus. Ungarns statsminister Viktor Orban vil ha en EU-fiendtlig alliert i Det hvite hus, og kan derfor se fram til å få en invitasjon dit.

Smiskere kan få gode tider for dem som vil henvende seg til Trumps forfengelighet. Vi husker hvordan den britiske regjeringen brukte dronning Elisabeth for å la the Donald sole seg i glansen fra hennes hoff, som om han selv og hans familie også var blitt kongelige. Og vi husker hvordan Emmanuel Macron arrangerte militærparade i Paris, der Trump gledet seg som en guttunge i en godteributikk. Men for dem som ikke vil eller kan slikke Trump bak, kan det bli vanskeligere tider.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn