USA

Trump-show fra helvete

FBI ransaker Donald Trumps hjem. Det meste er dermed som det skal i USA.

EN MIDTSOMMERNATTS DRØM: En demonstrant i New York viser hvor han mener Donald Trump hører hjemme. Foto: REUTERS / NTB
EN MIDTSOMMERNATTS DRØM: En demonstrant i New York viser hvor han mener Donald Trump hører hjemme. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Publisert

Man skulle tro at dette var den endelige spikeren i kista for Donald Trump. Mandag gikk FBI, USAs føderale politi, til aksjon mot eks-president Trumps bolig i Florida. Aldri har noe slikt skjedd før i USAs historie, før denne bemerkelsesverdige mannen dukket opp på USAs politiske scene.

Mar-a-Lago, Trumps luksuseiendom i Florida, ble ransaket av FBI-agenter. Video: AP Vis mer

For det er ikke bare skjellig grunn til å mistenke Trump for kriminell besittelse av dokumenter fra sin tid i Det hvite hus, som ransakingen av huset hans mandag dreide seg om. Han er som kjent også - igjen som den eneste i historien - stilt for riksrett to ganger. Han nektet å akseptere at han tapte valget i 2020, han forsøkte å tvinge valgstyrer til å omgjøre valgresultatet til sin fordel, og han forsøkte å stanse overføringen av makt til sin etterfølger ved å starte et voldelig angrep på landets nasjonalforsamling 6. februar 2021. Skal vi aldri bli kvitt denne tragikomiske operette- og tegneserie-figuren fra helvete?

Donald Trump er mannen som blir større på å gjøre USA mindre. Ødeleggelse og revolusjon er hans politiske gjødsel. Derfor er FBIs ransaking av eks-presidentens hjem også en utfordring. Man risikerer at arbeidet med å kartlegge det mange mener er Trumps kriminelle adferd, har den politiske pris at han kan mobilisere sine kjerne-tilhengere med å skrike opp om «heksejakt», som han også gjør nå, og at hans mest ihuga tilhengere på nettet ser dette som et påskudd til å starte en slags borgerkrig.

Og til tross for de politiske skadene Trump ble påført under Kongressens undersøkelser i sommer av hva som skjedde under stormingen 6. januar 2021, ser han fortsatt ut til å ha det republikanske partiet i sin hule hånd. Så langt ser han ut til å mobilisere støtte fra ledende republikanere etter FBIs ransaking. I valget mellom å støtte domstolene og deres uavhengighet, eller å støtte en skruppelløs, og det mange mener er en kriminell narsissist, så synes valget å være åpenbart for det tidligere lov-og-orden partiet.

Det er ennå uklart om alle etterforskningene av Donald Trump vil stanse ham i hans forsøk på å komme tilbake til Det hvite hus etter valget i 2024. Men det er åpenbart at dersom han virkelig kommer tilbake, så vil det være som en gjenkjennelig Trump, med alt av kaos, kunnskapsløshet, og forvirring, som han omgir seg med. Og Trump vil eventuelt bli en enda mer hevngjerrig president, mer dreven i udemokratiske hersketeknikker, med medarbeidere enda mer skruppelløse enn de han hadde.

Nå holder vi oss ikke med guddommelige besvergelser i Dagbladet. Likevel; måtte USAs velgere forby det.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer