KOMMENTARER

Valget i USA

Trump sjokkerer igjen

Donald Trump gjør et mye bedre valg enn meningsmålingene tydet på. Hvis han vinner Pennsylvania eller en av statene i Midtvesten kan han få fire nye år i Det hvite hus.

HAR TATT ROTTA PÅ MENINGSMÅLINGENE: Donald Trump kan i morgentimene onsdag fortsatt bli USAs neste president - stikk i strid med det flere meningsmålinger meldte på forhånd. Foto: NTB
HAR TATT ROTTA PÅ MENINGSMÅLINGENE: Donald Trump kan i morgentimene onsdag fortsatt bli USAs neste president - stikk i strid med det flere meningsmålinger meldte på forhånd. Foto: NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det ble nok en neglebitende og hoderystende valgnatt med Donald Trump i hovedrollen. Pennsylvania, med rekordmange poststemmer, kan bli helt avgjørende. Her skal man telle rekordmange poststemmer i tre dager etter valget, slik høyesterett har slått fast. Men dette er noe president Donald Trump bestrider, fordi han mener at et endelig resultat ikke kan vente på opptelling av poststemmer.

Republikansk seierRepublikansk ledelseHelt jevntDemokratisk ledelseDemokratisk seierIngen data/uavklartSist oppdatert: 28.11.2020 23:05Kilde: DDHQ
Ingen data tilgjengelig enda

--

-- valgstemmer

Biden (n%)

n stemmer

Trump (n%)

n stemmer

Trump har i hele valgkampen forsøkt å undergrave legitimiteten til disse stemmene, som mange flere demokrater enn republikanere har benyttet seg av. Det ligger nå an til å bli en dramatisk kamp med advokater på begge sider om disse stemmenes gyldighet, og det er nettopp disse stemmene i Pennsylvania som kan komme til å avgjøre hele valget.

Som for fire år siden så ryster Donald Trump meningsmålerne. Hans halsbrekkende tempo etter at han sto opp fra corona-feberen for tre uker siden har mobilisert mange velgere. Det er de som gjør at han nå kan kjempe en jevn kamp med den demokratiske utfordreren Joe Biden.

Ganske tidlig i natt så det ut til at nøkkelstaten Florida ville gå til Trump. Han har lyktes med å nå latinamerikanere opprinnelig fra Cuba og Nicaragua, med å skremme om at Biden vil bli overstyrt av radikalere i det demokratiske partiet, noe misvisende beskrevet som sosialister og kommunister. Men det virket, Trump mobiliserte latinamerikanerne i Florida, det viser blant annet solide tall fra Miami, der mange flyktninger, og deres familier bor. Det skjedde samtidig som at Biden ikke klarte å mobilisere eldre velgere, som det er mange av i Florida, og som Biden hadde håpet skulle gi ham staten.

Det betydde at sør var en vei som skulle bli vanskelig for Biden på sin vei til Det hvite hus. For heller ikke Georgia og North-Carolina ser ut til å gå til Biden. Det var to stater der det var helt jevnt på meningsmålingene, og som Biden hadde håpet å vinne. Ingen av disse statene er erklært vunnet klokka 6. 00 norsk tid, men tendensen er i favør Trump.

Men det var heller ikke sør som var utpekt som hovedveien for Biden til Det hvite hus. Det var industri- og jordbruks-statene i nord, Wisconsin, Michigan og Pennsylvania, rustbelte-statene. Også Ohio var i natt i spill. Det ser uansett ut til at Biden gjør et bedre valg i Ohio enn Hillary Clinton gjorde for fire år siden. Det kan være et frampek for Pennsylvania, Wisconsin og Michigan, som Trump vant med knappest mulig margin for fire år siden.

Hvis dette mønsteret viser seg å holde, så kan Biden vinne disse tre statene, som i så fall vil avgjøre valget i Bidens favør. Ørkenstaten Arizona er den siste staten i sør som Biden kan snu, og vinne. Tidlige resultater kunne tyde på det. Staten var også hjemstaten til avdøde senator John McCain, som var republikaner, krigshelt, og ble et av Trumps mobbeofre. McCains familie har gått ut med støtte til Biden. Det kan bli et heftig takk for sist hvis Biden vinner Arizona. Hvis Biden vinner Arizona kan han tillate seg å tape Pennsylvania eller en av statene i Midtvesten.

Donald Trump ser ut til å beholde den store staten Texas. Det var ventet, selv om Biden hadde håp om å ta den. Demografiske endringer med stor innvandring fra Mexico, er i demokratenes favør, men det ser ikke ut til at Texas blir demokratisk i denne omgang.

I Wisconsin og Michigan har Bidens ledelse på meningsmålingene vært på rundt åtte prosent. Og i Pennsylvania på rundt seks. Slik det så ut tidlig i dag norsk tid, er det disse statene som vil avgjøre hele valget.

Dette valget er uansett nok en knockout for meningsmålerne, som har gitt Biden et gjennomsnitt på åtte prosent på nasjonale målinger, og et forsprang i Florida på fra en til tre prosent. Det ser i stedet ut til at Trump ligger an til å vinne Florida med rundt to prosent.

Igjen har Donald Trump tatt rotta på meningsmålerne. I et mobiliseringsvalg på begge sider, er det Trump som overrasker med å mobilisere mest. Som de sier over der: God Bless America.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer