LEDER

Trump velger ekstremisme

Donald Trump har legitimert voldelige ekstremister som en del av det republikansk politikk. Det er et særdeles farlig politisk veivalg.

SNAKKER TIL TILHENGERE: Donald Trump er ute på reise sine siste dager i embetet. Her er han i går ved Valley International Airport i Texas. Foto: Getty Images / AFP / NTB
SNAKKER TIL TILHENGERE: Donald Trump er ute på reise sine siste dager i embetet. Her er han i går ved Valley International Airport i Texas. Foto: Getty Images / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Trump tapte valget, men det betyr ikke at bevegelsen han dominerer vil forsvinne. Selv etter det voldelige angrepet på Kongressen har presidenten sterk oppslutning i det republikanske partiet. Trump er ikke slått ut, og det er heller ikke sikkert at riksrett vil sette ham sjakk matt. Anklagene er svært alvorlige. Trump beskyldes for å ha «undergravd og forsøkt å hindre godkjenningen av resultatet av presidentvalget». Nærmere forsøk på statskupp er det knapt mulig å komme.

Det er ventet at forslaget om riksrett vil få flertall i Representantenes hus der det bare kreves simpelt flertall. Riksrett avgjøres i Senatet der Demokratene har et knapt flertall. Skal Trump bli dømt krever det to tredjedels flertall, noe som innebærer at halvparten av de republikanske senatorene må slutte seg til anklagene. Det er lite sannsynlig. Å bli kvitt Trump med konstitusjonell juss er antakelig ikke mulig.

Mange ble sjokkert og overrasket over at Trump-tilhengere stormet Kongressen og skapte en situasjon der fem personer døde. Det minner om den faste troen på at USAs sterke institusjoner ville binde og temme Trump da han overraskende vant presidentvalget. En ny realisme er påkrevet i forståelsen av de kreftene den avtroppende presidenten har sluppet løs. Trump begynte sitt prosjekt for å underkjenne valget mange måneder før folk gikk til urnene. Angrepene har underveis blitt stadig mer militante og kulminerte på massemøtet før stormingen av Kongressen med oppfordringer som «fight like hell» og «take back our country».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer