KOMMENTARER

Trumps kuppforsøk

Trumpismen er marginalisert

Inspirert av presidenten stormer demonstranter kongressen, og fire mennesker blir drept. Donald Trump har satt et kraftig punktum for sin presidenttid, skriver Morten Strand.

DRAMAET: Trump-tilhengere tar seg inn i Kongressen. Foto: REUTERS / NTB
DRAMAET: Trump-tilhengere tar seg inn i Kongressen. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Ord blir fattige. Utrolig. Uvirkelig. Kupp. Angrep på demokratiet. I USA, det viktigste demokratiet i verden. Alt dette er sant om stormingen av den amerikanske kongressen onsdag. Og ordene kan godt formuleres, men de bærer liten kraft i møte med den virkeligheten som bildene fra den amerikanske nasjonalforsamlingen har vist oss. For dette er sterkere enn hva ordsmeder kan formulere med sine redskaper. La oss likevel prøve:

KONTORLANDSKAP: En video fra sosiale medier viser de store ødeleggelsene etter at demonstranter stormet Kongressen onsdag 7. januar 2020. Video: Twitter. Foto: Saul Loeb /AFP / NTB Vis mer

Det er en god og en dårlig nyhet ved den operette-aktige stormingen av Kongressen i den amerikanske hovedstaden onsdag. Den gode nyheten er at trumpismen som bevegelse nå er marginalisert. Den dårlige nyheten er at trumpismen vil leve videre som et enda mer ytterliggående prosjekt, med dyrking av løgner og konspirasjonsteorier, og med deler av den som en mulig voldelig terrorbevegelse.

La oss ta den gode nyheten først. Veien til makt i det republikanske partiet, eller i USA, går ikke lenger gjennom Donald Trump. De som har bundet seg til masta i Donald Trumps prosjekt må frigjøre seg og hoppe til sjøs før skipet synker. Hvis de finner en redningsvest, så er det fortsatt håp for dem, de kan fortsatt finne en sjødyktig båt. Men Donald Trump har med å ha inspirert til stormingen av kongressen lagt til skue sitt grunnleggende udemokratiske sinnelag. Sin manglende forståelse av hva et demokrati faktisk er. Det vinner man ikke valg med, heller ikke i et dypt splittet USA.

RYSTET: Flere av avtroppende president Donald Trumps nærmeste medarbeidere har sluttet etter onsdagens angrep på Kongressen. Reporter: Vegard Kvaale. Foto: NTB / REUTERS / Leah Millis Vis mer

Og så den dårlige nyheten. Trumpismen blir ikke borte. USA er fortsatt like delt, sosialt, økonomisk, kulturelt og geografisk, som det var før stormingen av kongressen. Dette vil ikke forsvinne. Utgangspunktet for stormingen av nasjonalforsamlingen er Trumps gjentatte løgner og konspirasjons-spinn om et stjålet valg. To av tre republikanske velgere har ifølge meningsmålinger trodd på dette sludderet. Og det kan delvis forklares med hva sannhet og vitenskap betyr i dagens USA, når for eksempel hver tredje ungdom mellom 18 og 24 år er skeptiske til at jorda er rund, de mener heller den må være flat. I en sånn kultur er tilliten til fakta i utgangspunktet lav, og fornuften blir en ensom ting, som Dagbladets og det ærverdige Dusteforbundets far, Fredrik Stabel, gjerne sa det.

Men hvor skal trumpistene gå, nå som det republikanske partiet er nødt til å ta et oppgjør med sin leder? I det amerikanske to-parti-systemet med en-manns kretser har de over natta blitt mindre valgbare. De av dem som er er mest alvorlig ridd av konspirasjonsteorier kan komme til å gå under jorda. Deler av rasistiske grupper med nazistiske innslag, som Proud Boys, kan i verste fall dukke opp som terror-grupper.

Donald Trump er en genial demagog som i fire år har hatt verdens viktigste talerstol. Men han er en elendig strateg, og ute av stand til å planlegge og gjennomføre det kuppet han forsøkte seg på. Torsdag morgen ble han også presset til den innrømmelsen det er for ham å si at han aksepterer at han ikke lenger er president om 12 dager. Han ser ut til å ha forstått tyngdekraften av det jordskjelvet han har forårsaket.

Gransking vil finne ut av hva Trump visste. Hvis han visste, eller var med på å planlegge, at grupper av demonstranter skulle prøve å ta seg inn i Kongressen, er det veldig alvorlig. Men uavhengig av de rettslige prosessene som kommer etter stormingen av Kongressen kan vi slå fast at kongress-stormerne var like elendige kuppmakere som Trump selv. I stedet for å planlegge en proklamasjon fra inne i Kongressen, og kringkaste det for USA og verden, så tok kuppmakerne selfier av seg selv, nesten som litt skrudde turister, som ville ha et minne for livet. Så amatørmessig var dette kuppforsøket.

Donald Trumps president-tid landet med et brak. Selv om ingen kunne forutse dramaet med stormingen av Capitol Hill, så har det hele tida ligget stort drama i Trumps prosjekt. Prosjektet gikk hele tida ut på å snu verden på hodet. På å gjøre løgn til sannhet, svart til hvitt. Alt for å dyrke en enestående posør som verden knapt har sett maken til. Lykken var likevel at Trump aldri hadde virkelig diktator-format. Og at han vel egentlig aldri hadde mot. Uansett, ut av Det hvite hus går han snart for siste gang. For han blir neppe invitert tilbake igjen, verken av velgerne, av Joe Biden, eller av framtidige republikanske presidenter.

Og til dem som i fire år har forsøkt å normalisere og trivialisere fenomenet Donald Trump: Velkommen til virkeligheten. Og velkommen etter.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer