KOMMENTARER

Veien ut av Det hvite hus

Trumps aller villeste øyeblikk

Donald Trumps presidenttid begynte og endte med to elleville løgner. Her er en oppsummering av Trumps aller villeste øyeblikk.

FERDIG: Donald Trumps 4 år som president nærmer seg slutten. Her er noen av øyeblikkene som skapte overskrifter. Har du en favoritt? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

USAs 45. president kom til Washington D. C. for fire år siden som en revolusjonær. Han forlater den amerikanske hovedstaden som en slagen mann. Han har en riksrettssak rundt halsen etter det mislykkede kuppforsøket 6. januar, da hans tilhengere stormet Kongressen, og fem mennesker døde. Nå venter en mulig dom i riksrett og evig vanære i historiens skyggedal. For etter hvert ble det klart at mannen en hel verden hadde ledd av i fire år, også mente alvor.

Trump satte tonen for sitt presidentskap fra dag én. Etter innsettelsesseremonien 20. januar 2017 rapporterte medier at det var langt færre mennesker til stede enn det var da Barack Obama ble tatt i ed åtte år tidligere. Dette falt den nye presidenten tungt for brystet, så han tvitret at det mediene meldte var «Fake News», og at det var mange flere til stede for å hylle ham enn Obama. Da bilder og statistikk viste at Trump åpenbart tok feil, kom medarbeider Kellyanne Conway den nye presidenten til unnsetning, og forklarte at Trumps poeng skyldtes det hun kalte «alternative fakta». Den siviliserte verden lo så den ristet. Tenke seg til, «alternative fakta». Hva kunne det neste bli?

INNSETTELSE JANUAR 2017: Trumps "alternative fakta" da han hevdet flere var til stede på hans innsettelse enn Obama sin. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/NTB
INNSETTELSE JANUAR 2017: Trumps "alternative fakta" da han hevdet flere var til stede på hans innsettelse enn Obama sin. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/NTB Vis mer

I juni 2017 har Donald Trump trommet sammen hele sin regjering, pluss visepresident Mike Pence. De er ikke samlet for å diskutere politiske spørsmål, eller ta vanskelige avgjørelser. Nei, de er samlet for å prise presidenten. En etter en gir presidenten sine ministere ordet. Det bruker de til å skamrose Trump.

Som ved hoffet til en eksentrisk renessansekonge slikker ministrene Trumps - ja, la oss si rygg, fordi det ellers er en hyggelig dag. Uansett, det er omtrent som en middag med rådgivere med litt for mye vodka på et av Josef Stalins landsteder, der sikkerhetspolitiet venter utenfor for å ta seg av dem som ikke har tilstrekkelig lang tunge. I Trumps hoff er det daværende stabssjef Reince Priebus som summerer det hele opp. «Vi takker deg for muligheten og velsignelsen du har gitt oss med å tjene din dagsorden», sa han. Mens Trump nikker fornøyd, og - la oss si - selvtilfreds. Persondyrking er et ord som går igjen i analysene av viderverdighetene ved en solkonges hoff, anno 2017.

I januar 2018 er Trump igjen seg selv likest. Flere setter spørsmålstegn ved presidentens mentale helse, etter at han har sparket ministere og rådgivere i fleng, og er godt i gang som serieløgner, med mer enn 20 løgner i døgnet i gjennomsnitt. For å komme kritikken i møte tvitrer Trump følgende: «Jeg er et veldig stabilt geni». Uten at han på noen måte får slutt på diskusjonen om sin egen mentale helse.

Donald Trumps dans med den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un er enda et spesielt kapittel. Etter å ha truet med atomkrig, Fire and Fury - ild og vrede - mot Nord-Korea, vil Trump i begynnelsen av 2018 gå dialog med mannen FN mener er i særklasse den verste diktator i vår tid. Den amerikanske presidenten sier han har personlige egenskaper som vil få Kim på bedre tanker, og viktigst, få ham til å gi opp sine atomvåpen. Etter to toppmøter med Kim avslører Trump at han har blitt «forelsket» i diktatoren, etter at de to har utvekslet noe Trump kaller kjærlighetsbrev. I virkeligheten prøvde Trump i sitt forhold til Kim å utfordre tyngdekraften og all politisk rasjonalitet. Atomvåpen er Kims eneste sikkerhetsgaranti, og det siste han vil gi opp. Trump ser etter det ut til å ha mistet troen på kjærligheten.

HANOI: Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, og USAs president, Donald Trump, møttes andre dag under toppmøtet i Hanoi. Video: AP Vis mer

I august 2019 er Trump på nye geopolitiske eskapader. Han har fått det for seg at han vil kjøpe Grønland. Etter mer enn to år som president er han åpenbart fortsatt helt uvitende om hvordan verden fungerer. Da både de grønlandske selvstyremyndighetene og den danske regjeringen på en høflig måte sier at Grønland ikke er til salgs, avlyser en tydelig furten president på en ukes varsel et lenge planlagt statsbesøk til København.

VAR IKKE TIL SALGS: Trump fikk ikke kjøpe Grønland og avlyste statsbesøket til Danmark. Foto: AP / Felipe Dana / NTB
VAR IKKE TIL SALGS: Trump fikk ikke kjøpe Grønland og avlyste statsbesøket til Danmark. Foto: AP / Felipe Dana / NTB Vis mer

For et år siden kom coronaviruset også til USA. Trump bagatelliserte det fra første stund, og sa det ikke var noe å være redd for, og at han hadde kontroll. Et av flere forslag han lanserte - uten noen vitenskapelig begrunnelse - var å injisere blekemiddel mot viruset. Det nærmer seg 400 000 døde av viruset i USA, det verst rammede landet i verden.

Valget 3. november i fjor varte hele fjoråret. Trump gjerdet det helt fra begynnelsen klart at han ikke kunne tape dette valget, og at bare omfattende valgfusk kunne ta fra ham et gjenvalg. Han sa at stemmer avgitt via posten ville være lette å jukse med. Dermed la han grunnlaget for sin aller største løgn, den om valget som ble stjålet. Joe Biden, som sverges inn som president i dag, fikk mer enn sju millioner stemmer mer enn Trump.

I stedet så var det Trump som prøvde å stjele valget. Da han 6. januar oppfordret sine tilhengere til å gå mot Kongressen og «slåss som faen», var han avkledd som en fiende av demokratiet. Kuppforsøket var hans siste og alvorligste sprell som president.

HØYREEKSTREMISME: Oren Segal overvåker hatgrupper på nettet. Han har sett voldelige ekstremisme vokse i flere år, og frykter at dette bare er begynnelsen. Video: 60 minutes / AP / The New Yorker. Reporter: Agusta Magnusdottir. Vis mer

Det går ei linje fra «alternative fakta», til solkongens hoff, til «et veldig stabilt geni», til den besynderlige dansen med Kim, til ønsket om å kjøpe Grønland, til løgnene om viruset, løgnen om det tapte valget, og til slutt støtten til dem som stormet Kongressen. Den handler mest av alt om dikt og forbanna løgn.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer