LEDER

Valget i USA

Trumps angrep på demokratiet

Donald Trump kunne angripe det amerikanske demokratiet fordi det er dysfunksjonelt.

UNMASKED: Donald Trump - uten maske - på en fotballkamp i helga. Foto: AP/NTB
UNMASKED: Donald Trump - uten maske - på en fotballkamp i helga. Foto: AP/NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Den amerikanske valg-farsen orkestrert av avtroppende president Donald Trump er ikke over selv om 306 av USAs 538 valgmenn i natt norsk tid stemte for Joe Biden. Dermed er valgresultatet formalisert av valgmannskollegiet, nå gjenstår bare Kongressens bekreftelse av valgmennenes avstemning 6. januar. Da er det endelig klart at Trumps forsøk på kupp er slått tilbake.

Historien om årets valg vil bli skrevet med uvanlig store bokstaver av forskere. Historiebøkene vil slå fast at det amerikanske demokratiet slo tilbake presidentens forsøk på å ødelegge det. Bøkene vil beskrive et dysfunksjonelt valgsystem, som faktisk kunne utfordres av en president som var villig til å begå et udemokratisk kupp. Og de samme bøkene vil forklare at valgsystemet ikke vil bli forandret, fordi det er for mye som står på spill for dem som vil tape på det.

Tallene forklarer hvor dysfunksjonelt valgsystemet er. For fire år siden vant Trump med 77 774 stemmer i fire vippestater, til tross for at han tapte det nasjonale valget med nesten tre millioner stemmer. I år kunne Trump lett fått like mange valgmenn som Biden. I de tre statene Arizona, Georgia og Wisconsin trengte Trump til sammen bare 43 563 flere stemmer for å vinne dem. Samtidig fikk Biden til sammen mer enn sju millioner stemmer mer enn Trump. En margin på 4,5 prosent er normalt en klar valgseier, men ikke i USA der det til slutt sto om fattige 43 563 stemmer i tre stater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer