KOMMENTARER

Holberg-debatten

Trumps hauk satt på plass

Og det var riktig av Universitetet i Bergen å la ham snakke.

KONTROVERSIELL: Det var omstridt at John Bolton, som var en ivrig pådriver for USAs invasjon av Irak, skulle delta i Holberg-debatten, som ble arrangert av Holbergprisen og Universitetet i Bergen. Foto: Logan Cyrus / AFP / Scanpix.
KONTROVERSIELL: Det var omstridt at John Bolton, som var en ivrig pådriver for USAs invasjon av Irak, skulle delta i Holberg-debatten, som ble arrangert av Holbergprisen og Universitetet i Bergen. Foto: Logan Cyrus / AFP / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Den som benket seg for å følge årets Holberg-debatt, det vil si krøp opp i sofaen med laptopen i fanget, ble presentert for to verdenssyn som ikke kunne vært mer ulike. Den virtuelle debatten ble styrt fra Grieghallen i Bergen, men temaet var hele verden: Global stabilitet, om det er mulig å oppnå, og i så fall hvordan.

Deltakerne var med via videolenke. I det ene hjørnet: John Bolton, amerikansk diplomat, tidligere FN-ambassadør, bitter eks-sikkerhetsrådgiver for president Donald Trump, og konservativ hauk. I det andre hjørnet: Yanis Varoufakis, økonom, tidligere finansminister i den venstreorienterte, greske Syriza-regjeringen og en av hovedpersonene da landet forsøkte å slippe fri fra sine kreditorers klør i 2015. For den militaristiske Bolton var det åpenbart fra hvilken kant verdensfreden først og fremst var truet: Fra Kina og i mindre grad Russland, autoritære regimer som vokser seg sterke og truer det demokratiske USAs hegemoni.

For akademikeren Varoufakis var hovedproblemet ulikhet: Ulikhet mellom rike og fattige land, og mellom dem som har tjent på globaliseringen og de som har tapt på den, skaper en grobunn der aggressiviteten lett får fotfeste og der autoritære ledere kan vinne fram. For Bolton er verden et nullsumspill der løsningen er konfrontasjon og dominans. For Varoufakis er den et sted der bare omfattende samarbeid på tvers av landegrenser, der enkeltland ikke blir fanget i en nedadgående økonomisk spiral, kan hindre kaos.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.