KOMMENTARER

USA-valg:

Trumps masterplan sprekker

Donald Trump hadde en plan for hvordan han skulle krangle til seg en seier etter et knapt tap i valget om litt over tre uker. Nå sprekker den planen fordi han ligger an til å tape stort.

SKREVET UT: President Donald Trump ble natt til tirsdag 6. oktober skrevet ut fra sykehuset, men da han ankom Det hvite hus tok han av munnbind. Video: AP Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 115 000 +506
innlagt114 -1
døde 757
påvist smittet 156 000 000+869.8K
døde 3 260 000 +14.2K
Se mer

Denne uka sto Donald Trump opp fra de nesten døde, som sykehus-innlagt corona-pasient. Men som plutselig gjenoppstått så begikk han langt på vei politisk selvmord. Det er snakk om et selvmord på steroider, en av de kontroversielle medisinene Trump fikk av legene på Walter Reed-sykehuset utenfor Washington D.C. Det er medisiner som leger og mange iakttakere mener har gjort den i utgangspunktet eksentriske narsissisten Trump til fullstendig propell. Det hele foregår selvsagt i fullt flomlys, med kameraene på. Som suicidalt reality-show er det en fantastisk dramaturgi. Som virkelighet er det i beste fall skremmende.

INVITERTE 2000: Donald Trump samlet lørdag en stor folkemengde utenfor Det hvite hus til et arrangement om «lov og orden». Vis mer

Men gjenoppstandelsen ble stort sett ikke oppfattet som messiansk. For den var mer manisk. Og meningsmålingene gir presidenten juling for oppstandelsen. Men framfor alt gir målingene presidenten juling for måten han ble syk på. For Det hvite hus var i virkeligheten en super-spreder da Trump 26. september skulle feire at han hadde nominert Amy Coney Barrett til ny dommer i høyesterett. Festen ble holdt i Rosehagen i Det hvite hus, og mer enn 30 mennesker identifiseres som smittet etter denne festen. Og gjenoppstandelse etter slendrian og likegyldighet har så langt ikke den samme statusen som den bibelske gjenoppstandelsen.

Derfor leder nå den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden med hele 16 prosentpoeng foran Trump på en nasjonal meningsmåling gjort av CNN, mens i gjennomsnittet av målinger så leder han med 10 prosentpoeng. CNNs måling er den største ledelsen noen har hatt så nær et valg i moderne tid. Og selv i den vippestaten som trolig vil gi Biden flertall, Pennsylvania, leder han med 7 prosentpoeng.

Derfor er Trumps masterplan for å krangle til seg en seier i et jevnt valg i ferd med å slå sprekker. For selv om planen aldri kunne proklameres, var den dårlig kamuflert. Utgangspunktet er at Trump allerede lenge før valgkampen begynte sådde tvil om valgets legitimitet. Han gjorde det på flere måter.

Den ene var å aldri bekrefte at han ville gå av hvis han tapte. Direkte konfrontert med spørsmålet svarte han typisk: «Vel, vi får vente å se hva som skjer.» Den andre måten var å så tvil om poststemmenes legitimitet, fordi de ifølge ham - og stort sett bare ham - er så lette å forfalske. Og den tredje måten å så tvil om valgets legitimitet på, var gang på gang å si at den eneste måten kunne kan tape valget på, var hvis valget ble forfalsket. På denne måten har Trump skapt den fantastiske myten blant sine tilhengere om at bare han kan vinne et valg som er fritt og rettferdig.

Den siste brikken i Trumps plan er å haste-innsette hans kandidat til høyesterett, Amy Coney Barrett, slik at retten får et konservativt flertall på seks mot tre. Da vil høyesterett kunne gi Trump seieren hvis det kan sås tvil om stemmenes gyldighet i én eller flere vippestater. Det skjedde i Florida i 2000, da et konservativt flertall i høyesterett til slutt ga George W. Bush seieren over demokraten Al Gore.

Problemet for Trump er at en slik plan forutsetter et resultat som han kan så tvil om. Og hvis meningsmålingene slik de er i dag skulle bli resultatet 3. november, kan han ikke så tvil om resultatet. Da har han tapt. Punktum.

Han kan i så fall takke sin hybris, sitt eget overmot, i coronaens tid. Ett uttrykk for dette er at republikanernes flertallsleder i senatet Mitch McConnell sier at han ikke har vært i Det hvite hus på mer enn to måneder fordi han ikke stoler på at Trump, og hans administrasjon, følger smittevernreglene godt nok. Det hvite hus beskrives nå som et spøkelseshus, etter å ha vært en super-spreder på festen 26. september. Det hvite huset som Trump kom hjem til i triumf på tirsdag, da han teatralsk kastet maska i det som er beskrevet som «et Mussolini-øyeblikk», og talte til noen tilhengere, er et stykke på vei desertert. Av medarbeidere som til slutt tar smittevern på alvor, og enten er syke eller isolerer seg.

Det gjorde Trump fortsatt ikke da han kom hjem fra sykehuset. I stedet kom han med sjokkerende utspill på Twitter om at smitten var en velsignelse fra Gud. Han sjokkerte dessuten sine medarbeidere med å stanse forhandlingene med demokratene i Kongressen om en ny stimulerings-pakke for en corona-utsatt økonomi, et annet politisk suicidalt øyeblikk. Ser vi en president på steroider? Eller ser vi en president som skjønner at masterplanen for gjenvalg er i ferd med å mislykkes?

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer