KOMMENTARER

Donald Trump og Midtøsten

Trumps Midtøsten kan bli Bidens helvete

Fire arabiske land har i høst opprettet diplomatiske forbindelser med Israel. Blir det mer fred eller krig med Iran etter dette?

SVERDDANS: "Den som griper til sverd, skal falle for sverd", sa Jesus en gang i tida. President Donald Trump likte seg godt med sverdet i handa i det saudiarabiske kongepalasset i mai 2017. Foto: BANDAR AL-JALOUD / Saudi-Arabias kongepalass/ AFP/NTB
SVERDDANS: "Den som griper til sverd, skal falle for sverd", sa Jesus en gang i tida. President Donald Trump likte seg godt med sverdet i handa i det saudiarabiske kongepalasset i mai 2017. Foto: BANDAR AL-JALOUD / Saudi-Arabias kongepalass/ AFP/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

USAs våpenindustri går så det suser, ikke minst etter at Donald Trump har drevet byttehandel i Midtøsten. I midten av august opprettet Israel og De forente arabiske emirater diplomatiske forbindelser. Bahrain fulgte opp måneden etter, og i oktober var det Sudans tur. Siste land foreløpig ut er Marokko som normaliserte sitt forhold til Israel i forrige uke. Fellesnevneren for alle er at de nå får kjøpe så mye våpen fra USA som de bare måtte ønske. Emiratene har allerede bestilt F-35 jagerfly. Marokko skal kjøpe våpen for snaut ni milliarder kroner av USA, der drone-drapsmaskinen Reaper MQ-9 inngår som et svært viktig element.

Det er ikke bare våpen som ligger i potten når Donald Trump sender sin avskjedshilsen til Joe Biden. Sudan er fjernet fra USAs liste over terrorstater, noe som blant annet medfører at landet kan få internasjonale lån. Marokko har fått ei skikkelig gavepakke: USA har anerkjent landets 45 år gamle illegale okkupasjon av Vest-Sahara, et område rikt på fosfat og med store fiskebanker og lovende oljeforekomster i farvannet utenfor. Frigjøringsfronten Polisario, som kontrollerer rundt en firedel av territoriet, har kjempet i motvind i alle år. Nå ser det ut som om fronten har fått dødsstøtet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer