KOMMENTARER

Makt og besvergelser

Trumps og Putins alternative universer

Den ene dyrker løgnen som politisk metode, og flytter med det landskapet for den politiske strid. Den andre har bygget et politisk teater som imiterer virkeligheten. Trump og Putin holder seg med hvert sitt alternative univers, skriver Morten Strand.

HVERANDRES SKYGGER: Vladimir Putin og Donald Trump på G-20-møtet i Osaka i Japan i fjor. Foto: AP / NTB Scanpix
HVERANDRES SKYGGER: Vladimir Putin og Donald Trump på G-20-møtet i Osaka i Japan i fjor. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Dagbladets store humorist og Dusteforbundets far, Fredrik Stabel, mente som kjent at kvinner og menn har én ting til felles, motsatt kjønn. De kvinnelige og mannlige universene skaper som vi vet fra tid til annen floker i hverdagen. Og det kan være foruroligende nok. Men minst like foruroligende er det at det presidentene Donald Trump og Vladimir Putin har felles, er hvert sitt alternative univers. Og om Stabels observasjon av kvinner og menn var en vits med visse holdepunkter i virkeligheten, så er Trumps og Putins alternative universer slett ingen vits, og de har knapt nok holdepunkter i virkeligheten.

Det er godt dokumentert at Donald Trump har dyrket løgn som forretningsmetode og livsstil i hele sitt voksne liv. Dette har forsterket seg etter at han ble president for snart fire år siden. Han passerte 20 000 løgner som president 9. juli i år, ifølge The Washington Post. Det vil si i gjennomsnitt 23, 8 løgner hver dag. Med å gjøre løgn til «sannhet», svart til hvitt, har han lykkes i å flytte grenser for den politiske striden. Trumps løgner likestilles i den politiske striden ofte med fakta, i det som etter hvert har blitt Trumps alternative univers.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer