KOMMENTARER

USA

Trumps revolusjon stanser nå

Institusjonene ser ut til å stå imot Donald Trumps revolusjon. Overføringen av makt har begynt i USA.

TILBAKE TIL VIRKELIGHETEN: Donald Trump, bak rattet, for anledningen med nesten-tvilling, på golf-banen sist helg. Foto: REUTERS / NTB
TILBAKE TIL VIRKELIGHETEN: Donald Trump, bak rattet, for anledningen med nesten-tvilling, på golf-banen sist helg. Foto: REUTERS / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Mer enn to uker etter at det var klart at Joe Biden vant det amerikanske presidentvalget begynner maktoverføringen i USA. General Services Administration, med sin Trump-utnevnte sjef Emily Murphy, gir nå grønt lys og penger, slik at Trumps og Bidens folk kan samarbeide om maktoverføringen. En normal demokratisk prosess er på skinner.

SPARKET: Trump-leiren tok natt til mandag avstand fra advokat Sidney Powell, etter at hun kom med flere kontroversielle uttalelser om valget. Foto: AP Vis mer

Det er ingen selvfølge i Trumps USA. For Trump erkjenner ennå ikke nederlaget. Men han ser ut til å erkjenne den politiske tyngdekraften som nå rammer ham. Hans desperate og etterhvert stadig mer patetiske forsøk på å omgjøre et valg han har tapt med mer enn seks millioner stemmer nasjonalt, har strandet på område etter område. Hans forsøk på å underkjenne lovlig avgitte stemmer har blitt stanset i delstatenes domstoler. Ja, hans forsøk på å undergrave valgresultatet har blitt latterliggjort av dommere som har savnet begrunnelser for hans mange søksmål. Og når han nå skjeller ut sine juridiske fortropper - som for øvrig svetter blod og aske for sin sjef - for å være udugelige, så vet vi hvor landet ligger. For det betyr at det lovede land ikke lenger er Trumps.

Donald Trumps forsøk på å undergrave demokratiske normer er i denne omgang slått tilbake. For det som har foregått under USAs 45. president fortjener så store ord - å undergrave demokratiske normer. Donald Trumps genialitet er ikke hans politiske manøvreringer, for de er som regel hjelpeløse og uten retning. Hans genialitet er demagogien. Det er vel etablert at han har løyet mer enn 20 000 ganger som president, mer enn 23 ganger hver eneste dag. Og med den forvirringen han har skapt, så har han flyttet det politiske tyngdepunktet ved å gjøre systematiske løgner til en relevant politiske størrelse. Trumps løgner har på en måte etablert en slags virkelighet fordi de har blitt et ståsted som den faktiske virkeligheten hele tida har måttet forholde seg til. Derfor er det også umulig å forholde seg til Trump «objektivt», fordi da må man også akseptere løgnene hans som en del av virkeligheten.

Slik har Trump systematisk og med suksess undergravd tilliten til politikk og politiske institusjoner. Nå er det Joe Bidens oppgave å bygge opp igjen denne tilliten. Han begynner med å slå fast at jorda ikke er flat, at klimaendringene vi alle ser er menneskeskapte, og at det også er et amerikanske ansvar å stanse utslipp av klimagasser. Tidligere utenriksminister under Barack Obama, John Kerry, en tidligere presidentkandidat, og evig demokratisk wonderboy de siste 20 åra, blir Bidens «klima-tsar», og gis vide fullmakter. USA er tilbake i klimaavtalen fra Paris allerede 20. januar. Og Bidens mangeårige rådgiver Anthony Blinken blir utenriksminister. Han har Europa under huden og er en solid transatlantisk partner. Selv om også Biden vil vende blikket mot Kina og Asia, vil han også ta USA tilbake til en mer tradisjonell utenrikspolitikk.

Joe Biden vil melde USA tilbake igjen i verden og i folkeskikken. Klimaavtalen er én ting. Forholdet til allierte - og ikke bare Nato - er en annen. Den påtroppende presidenten har sagt at han vil forlenge START-avtalen med Russland, om begrensning av de to lands kjernefysiske langdistanseraketter, som Trump også vil skrote. Og han vil samle demokratier i en allianse som kan utfordre Kina både ideologisk og når det gjelder handel. Der Trump har gått alene, vil Biden lede an i en brei koalisjon, på et helt nødvendig område. For Biden vil forsøke å gjenerobre en lederrolle for USA i internasjonal politikk, der Trump i forakt eller uvitenhet i stedet har vist verden rumpa. Og dermed tapt betydelig med amerikansk anseelse og innflytelse.

Nå er det snart slutt med Trumps revolusjonære raptuser. Tyngdekraften i USAs institusjoner har rammet den letteste av USAs presidenter, så langt tilbake som noen kan huske. Om ikke så altfor lenge kan vi alle puste lettet ut.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer