Tryggvason til Hollywood

Et ungt kjærestepar flykter sammen med Leiv Eiriksson og slår seg ned på Newfoundland. Slik skal historien om Olav Tryggvason og oppdagelsen av Amerika selges til Hollywood for millioner av dollar.

Ambisjonene er skyhøye når Per Linge, førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold og Tryggvason-ekspert, nå setter seg ned med svensk-amerikaneren Bo Svenson for å skrive filmmanuset «Red Cloth»:

Filmen skal ha amerikanske stjerner i hovedrollene og lanseres over hele verden.

Svenson er lommekjent i Hollywood, etter å ha jobbet der i over 30 år som skuespiller - og etter hvert produsent, manusforfatter og regissør. Det er hans kontakter i filmmetropolen som skal gjøre Linges filmdrøm til virkelighet.

Nesten helt sikker

- Den vil for en stor del bli finansiert i USA, vi kan ikke skaffe de pengene det er snakk om her. Produksjonsbudsjettet er estimert til ti millioner dollar, i tillegg kommer skuespillerhonorarer. Vår oppgave er å lage et manus som er godt nok, og det skal vi klare på seks- åtte måneder. Nå er jeg 95 prosent sikker på at vi får det til, sier Linge.

Filmen vil foregå i 996, fire år før det historisk omstridte slaget - og det dramatiske fokus blir en fiktiv historie om to unge mennesker som tvinges til å flykte fra Norge og ender i Amerika.

Visste om Vinland

- Men Olav Tryggvason er fortsatt med?

- Ja, utgangspunktet er hans forsøk på å legge under seg en større del av handelen mellom øst og vest. Leiv Eirikssons ekspedisjon til Vinland, som Tryggvason utrustet, var en del av dette. Han skulle ta landnåm og etablere en handelsstasjon der.

- De kjente til Amerika allerede?

- Ja, det gjorde de, sier Linge.

Men Olav Tryggvasons planer om handelshegemoni skar seg da det ble brudd mellom ham og dronning Sigrid Storråde, som også kontrollerte viktige handelsruter. Det er i et oppgjør etter dette bruddet at filmens kjærestepar flykter til Grønland, for der å slå seg sammen med Eiriksson på hans reise videre til Newfoundland. Der slår paret seg ned og får barn.

God reklame

Leiv Eiriksson reiste tilbake til Norge, men Tryggvason døde som kjent ved Svolder - og landnåmet fikk liten betydning.

Slik ble det til at Columbus, som reiste til samme kontinent noen hundre år seinere, helt til vår tid ble regnet som oppdageren av Amerika. Denne historiske vrangforestillingen vil Linge og Svenson nå, én gang for alle, rette opp.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.