DEBATT

Danmark:

Trygler Norge:
- Hjelp oss!

Den danske regjeringen vil forby brenning av religiøse skrifter på offentlig sted. Opposisjonsparti setter ned foten.

SKJERPER LOVEN: Danmarks statsminister Mette Frederiksen vil forby brenning og forhånelser av koranen og bibelen. Det danske partiet Liberal Alliance ber nordmenn om hjelp til å stoppe lovforslaget. Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB
SKJERPER LOVEN: Danmarks statsminister Mette Frederiksen vil forby brenning og forhånelser av koranen og bibelen. Det danske partiet Liberal Alliance ber nordmenn om hjelp til å stoppe lovforslaget. Foto: Mads Claus Rasmussen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Appell fra Danmark: Hjelp oss!

Kjære nordmenn: Dere pleier å kalle oss dansker for «Nordens italienere» - at vi er de mest frittalende, og sier hva vi mener, selv når det ødelegger den gode stemningen.

Det er vi dansker faktisk litt stolte av. Men nå går dessverre Danmark i helt motsatt retning med den danske regjeringens forslag om en «koranlov», som er så vagt formulert at det i praksis er en gjeninnføring av blasfemiparagrafen - med mulighet for fengselsstraff på inntil to år.

Som Dagbladet skrev i sin lederartikkel 25. august, bør stater som anerkjenner ytringsfrihet og menneskerettigheter selvsagt ikke bruke denne typen midler.

Selv om den danske regjeringen, som er et merkelig og opportunistisk samarbeid mellom Arbeiderpartiet, et nytt sentrumsparti og Venstre (som en gang var et stort parti i Danmark, men som nå nærmer seg størrelsen på det norske Venstre), har eget flertall i Folketinget, er det mange av oss i Folketinget som ikke støtter denne kursen.

Ikke bare partiene i opposisjon på høyresiden, som Liberal Alliance, men også på venstresiden, som Sosialistisk Folkeparti, er svært bekymret for den ettergivende holdningen til autoritære krefter som verken har sans for ytringsfrihet eller religionsfrihet, slik lederen i Dagbladet også så fornuftig skriver.

At vi i Norden har vernet om den frie debatten og ikke vært redde for blasfemi, handler ikke om manglende respekt for minoriteter. Tvert imot.

KOMMER MED KLAR TALE: Henrik Dahl, utenrikspolitisk talsperson i Liberal Alliance. Foto: Liberal Alliance
KOMMER MED KLAR TALE: Henrik Dahl, utenrikspolitisk talsperson i Liberal Alliance. Foto: Liberal Alliance Vis mer

Det er nettopp av respekt for minoriteter at vi tillater ytringer som man kan finne krenkende og blasfemiske. Slik fungerer friheten som har skapt de mest anstendige og menneskevennlige samfunnene på denne planeten.

Én ting er sikkert: Å forby ytringer vil ikke føre til en mer respektfull debatt.

Den danske regjeringen har lagt ut på en bekymringsfull og ettergivende kurs, der vi ikke lenger kan stole på at de står fast på prinsippene som vårt nordiske samfunn er bygget på.

Hjelp oss, kjære broderfolk: Be regjeringen deres om å legge press på den danske regjeringen for å gi opp planene sine.

Akkurat som vi vanligvis gjør når regimer i andre land begrenser borgernes rettigheter.

Det er forferdelig at det har kommet til dette, men vi må håpe at en forent nordisk front kan hjelpe oss i den danske opposisjonen til å legge regjeringens forferdelige forslag til side.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer