DEBATT

Flyktningkrisa

Trygt i tråd med folkeretten

Norge kunne presset på for å få Hellas til ta 1028 asylsøkere tilbake til Hellas i tråd med Dublinregelverket, men det gjorde vi ikke.

MISFORSTÅELSE: Jeg tror nok beskyldningen fra André Møkkelgjerd i en Dagblad-kronikk forrige uke, hviler på en misforståelse, skriver statssekretær Hilde Barstad.
MISFORSTÅELSE: Jeg tror nok beskyldningen fra André Møkkelgjerd i en Dagblad-kronikk forrige uke, hviler på en misforståelse, skriver statssekretær Hilde Barstad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg blir beskyldt for å snu folkeretten på hodet i innlegget til André Møkkelgjerd i Dagbladet torsdag. Jeg tror nok beskyldningen hviler på en misforståelse, for jeg snur ikke folkeretten på hodet. Norge kunne presset på for å få Hellas til ta 1028 asylsøkere tilbake til Hellas i tråd med Dublinregelverket, men det gjorde vi ikke.

Mitt poeng var at hvis systemet skulle fungere etter intensjonen, så var det viktig at Norge returnerer såkalte dublinere til det første landet de kom til i Europa, og at det landet tar dem tilbake.

Dette var utgangspunktet for en ordning som har regulert migrasjonen til Europa i mange år. Hvis man ikke fulgte disse forpliktelsene ville ikke Dublinregelverket være mye verdt. Det var disse forpliktelsene jeg vist til. Likevel valgte vi å ikke tvinge fram disse Dublinreturene i den situasjonen Hellas har vært i – på tross av at vi mener at forordningen har vært viktig.

Situasjonen i Hellas tilsier ikke at overføringene dit generelt bør stanses eller at Norge på generelt grunnlag bør benytte seg av suverenitets- eller humanitærklausulen i Dublin-forordningen. Situasjonen på fastlandet er ulik situasjonen på øyene. Å benytte suverenitets- eller humanitærklausulen i stor grad, vil undergrave hele Dublin-samarbeidet og sette en uheldig presedens.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer