Senterpartipopulisme

Trygve er ikke Trump

Selv Frp-politikere er frekke nok til å sammenlikne Donald Trump med Trygve Slagsvold Vedum.

POPULÆR MANN: Trygve Slagsvold Vedum og Sp blir omfavnet av venstresiden i norsk politikk. Foto: Heiko Junge / NTB
POPULÆR MANN: Trygve Slagsvold Vedum og Sp blir omfavnet av venstresiden i norsk politikk. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Er trivelige Trygve fra Stange Norges svar på Donald Trump? Ja, mener flere av hovedstadsavisenes kommentatorer. Ja, mener mange av høyresidas politikere. Og ja, mener sannelig også generalsekretær i Europabevegelsen og Ap-mann Fredrik Mellem. «Trumpismen er den nye fascismen», slår han fast i en kronikk i VG. Og hvem er de nye fascistene i Norge? Senterpartiet er i alle fall «hovedkilde til særnorske og trumpistiske virkelighetsoppfatninger om det europeiske samarbeidet», skriver Mellem i artikkelen «Trumpisme på norsk» noen dager seinere.

Nå er Fredrik Mellem en perifer Ap-politiker med begrensa injurierende kraft på venstresida. Men ideen om at Senterpartiet ikke hører hjemme på vår side av streken har større gjennomslag. Oslo Aps leder Frode Jacobsen ønsker flere konfrontasjoner mellom Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum i tida fram til valget. Han sier han ser på Sp først og fremst som en konkurrent, ikke som en samarbeidspartner. En annen Oslo-politiker for Ap, Andreas Halse, beskylder Sp for å føre en bilpolitikk som handler om å «hente inn folk langt inn i Frp-land», Hvorfor det skulle være en dårlig ting å hente velgere fra Frp over til venstresida, forklarer Halse dessverre ikke.

Miljøpartiet De Grønne har også bedt Støre om å droppe Senterpartiet fra en ny regjering (som om det er noe Støre bare kan bestemme seg for). Også i MDG har sammenlikninger mellom Sp og Trump sittet løst. Partiets andrekandidat i Oslo, tidligere nasjonal talsperson Rasmus Hansson, har ment at «Putin, Trump og Erdogan gjør frykt og egoisme til forutsetningen for all sin politikk. I Norge rir Frp og Sp hester som ligner: Mer til meg. Mindre til andre». Her har vi virkelig en politiker som går Trump i næringen når det gjelder å stemple andre!

Det er trist å se at sterke stemmer på rødgrønn side har kjøpt høyresidas fortelling om at det er Senterpartiet som står for trumpismen i Norge. Helt siden Donald Trump sjokkerte verden med å bli republikanernes presidentkandidat, har norsk høyreside jobbet for å sette likhetstegn mellom amerikansk ytre høyre og det norske folkeopprøret mot sentralisering. Civita-leder Kristin Clemet var tidlig ute med å sette ord på dette. «Den norske trumpismen finnes på begge sider av midtstreken», skrev hun i Aftenposten allerede i januar 2017. Hun mente den gang at det ikke holdt å se på politikken når man skal identifisere trumpisme. «Man må også se på retorikken».

Det er klart at dette er en behagelig verdensanskuelse dersom du selv er medlem i Republikanernes søsterparti. Da kan du stå for mye av den samme politikken, bare du har en annen retorikk. Dersom trumpismen ikke er et høyresidefenomen, men tvert imot finnes i like stort monn på rødgrønn side, kan Høyre plassere seg som en slags fornuftens stemme midt i rommet og advare både til høyre og venstre.

Da slipper de samtidig å ta ansvar for at de i åtte år har samarbeidet med det eneste partiet i Norge som faktisk har ledende politikere som har heid på Trump – nemlig Frp. Kristin Clemet kan advare mollstemt mot Senterpartiets polariserende retorikk, men hun har selv beredt grunnen for Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen i regjering. Dette er ansvarsfraskrivelse av ypperste merke.

Selv Frp-politikere er frekke nok til å sammenligne Trump med Vedum. Samtidig som partiets utenrikspolitiske talsmann foreslår Trump til fredsprisen, skriver partiets fylkestingsmedlem Mats Framo en kronikk hvor han advarer mot «Trumpvold Vedum», som «bare er en tupé unna Trumps retorikk». Hvor Framo plasserer sine egne partifeller Hagen, Listhaug, Tybring-Gjedde og Amundsen er uklart.

Venstresida må ikke kjøpe forestillingen om at trumpisme er en slags politisk nøytral retorikk som like gjerne kan dukke opp blant nedleggingstrøtte andøyværinger som hos nynazist-grupper i USA. Trygve Slagsvold Vedum er ikke rasist, ikke klimafornekter, ikke kvinnehater og ingen trussel mot demokratiet. Han er heller ikke i lomma på landets mektigste kapitalinteresser, slik Trump var.

Tvert imot er Senterpartiets populisme fundert i den langvarige norske kampen for folkestyre og mot embetsmannsstaten, en kamp som også Venstre og Ap har lange tradisjoner for. Ikke minst springer dagens Sp, som ikke lenger er et parti reservert de store grunneierne på landsbygda, ut av den brede sentrum-venstrealliansen som sikret Norges nei til EU i 1972 og 1994. Dette er en åpen og inkluderende populisme, fundert i den høyst reelle interessekampen mellom rik og fattig, og mellom sentrum og periferi.

Leser man Senterpartiets nåværende program vil man se at partiet er en helt naturlig samarbeidspartner for venstresida. Her advares det mot en «periode hvor nyliberalismen langt på vei har fått definere de politiske løsningene i verden, og hvor samarbeidet mellom land har blitt preget av storkapitalen og de multinasjonale selskapenes interesser».

Partiet vil øke skattene for de rike, bygge ut velferden, øke statlig eierskap og styrke arbeidsfolks rettigheter. I en del spørsmål legger de seg til venstre for Arbeiderpartiet, for eksempel i motstanden mot foretaksmodellen i Helse-Norge og i kampen mot direktiver fra EU og EØS. Selvfølgelig finnes det store uenigheter om både asyl- og klimapolitikk. Og om bilavgifter blir vel aldri MDG og Senterpartiet enige. Men Sp støtter internasjonale klimaavtaler, vil bygge ut Nord-Norgebanen og sier nei til oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Lokalt er Sp og MDG blant partiene som samarbeider oftest.

Høres dette ut som et parti for Donald Trump? Nei, på ingen måte. Senterpartiet hører nå hjemme på venstresida i norsk politikk, og en ny regjering må ta utgangspunkt i å samle alle opposisjonspartiene på Stortinget om en ny kurs for landet. Samtidig må venstresida avvise alle forsøk på å stemple Vedum som Norges svar på Trump. Ansvaret for trumpismen hører hjemme på høyresida, ikke i norske utkantkommuner.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer