LEDER

Kongens og statsministerens nyttårstaler:

Tung tids nyttårstale

Det sier noe om samfunnsstemningen når heller ikke våre øverste ledere tør å tro helt på et virkelig godt 2022.

FØRSTE TALE: Jonas Gahr Støre holdt i kveld sin første nyttårstale som Norges statsminister. Foto: Torstein Bøe / NTB
FØRSTE TALE: Jonas Gahr Støre holdt i kveld sin første nyttårstale som Norges statsminister. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er mange som skal få sin behørige dose omtanke når statsoverhoder og statsledere holder nyttårstaler. Etter to år med pandemi er det kanskje nødvendig å føye til en gruppe: taleskriverne deres. De kan trenge den. Å holde inspirerende taler ved inngangen til 2022 er omtrent umulig. Formaninger om at samhold gjør oss sterkere, å hylle dem som gjør en ekstra innsats, å løfte fram troen på at neste år kanskje vil bli bedre – alt sammen er nesten blitt en vits.

NYTTÅRSTALE: Statsminister Jonas Gahr Støre kommer med en klar oppfordring i sin nyttårstale. Video: NRK Vis mer

Både kong Harald og statsminister Jonas Gahr Støres nyttårstaler bar preg av frykt for å vikle seg inn i forslitte formuleringer. Ingen vil høre et ord til om applaus for helsevesenet. Pandemien er ikke lenger en unntakssituasjon, den har vært hverdag i nesten to år. Folk forventer effektiv håndtering fra de folkevalgte. Det er ikke lett å skryte av egen politikk når samfunnet praktisk talt er stengt ned på grunn av sykehusenes manglende kapasitet. Støre måtte innrømme at krisa har vist at helsevesenet har strukturelle svakheter, til tross for enorm innsats fra de som jobber der.

Særlig tonen fra Støre var så optimistisk som det er lov til å være i et nesten coronastengt land. Det er hans første nyttårstale som statsminister, og den var breddfull av de politiske prosjektene som vi kjenner godt fra valgkampen i høst: Kamp mot ulikhet, for distrikter og en klimapolitikk som får med seg folk og industri.

Både Støre og kongen trakk likevel fram behovet for å se hverandre, å forstå hverandre. Å holde ut med hverandre, kunne de nesten sagt. Sammen med den tilsynelatende måteholdne forventningen til at 2022 vil bli noe helt annet enn det 2021 har endt opp med å servere, forteller talene noe om tida vi lever i. Dette var tung tids nyttårstale. Støre ønsket ikke alle et godt nytt år, men et mye bedre år. Det sier noe om samfunnsstemningen når heller ikke våre øverste ledere tør å tro helt på et virkelig godt 2022.

Støre snakket om at en krise kan være som et speil. Den viser hva som bor i oss. Han mener nok at krisa har vist at vi som samfunn har taklet den ganske godt, og det er riktig på mange måter. Disse talene var også et speil. De viser et samfunn i som befinner seg i et slags kollektivt bunnpunkt, som vi alle tørster etter å komme opp fra.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer