KOMMENTARER

Tunisia i dobbel krise

Helsekrise har utløst full politisk krise i Tunisia, skriver Einar Hagvaag.

PRESIDENTEN: Kaïs Saïed er president i Tunisia og omdreiningspunktet i krisa landet nå står i. Tegning: Finn Graff
PRESIDENTEN: Kaïs Saïed er president i Tunisia og omdreiningspunktet i krisa landet nå står i. Tegning: Finn Graff Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Tunisia, det demokratiske fyrtårnet fra Den Arabiske Våren, er i den alvorligste konstitusjonelle krisa etter revolusjonen i 2011. President Kaïs Saïed avsatte søndag kveld statsminister Hichem Mechichi og hans regjering, stengte parlamentet i 30 dager og tiltok seg utøvende makt. Presidenten, som er professor i grunnlovsrett, gjør dette med henvisning til paragraf 80 i Grunnloven, som gir ham utvidede fullmakter om landet er i «umiddelbare fare».

Men dette er tvilsom tolking, mener mange. Presidenten skal først rådføre seg med presidenten i parlamentet og med Høyesterett, og parlamentet skal være i sammenhengende møte så lenge tiltaket varer, ifølge Grunnloven. Men presidenten i parlamentet, Rachid Ghannouchi fra det muslimsk-demokratiske partiet Ennahda, var ikke rådspurt. Høyesterett har ingen dommere, fordi man har ikke klart å enes om å utnevne dem. Parlamentet er stengt av soldater, som nektet Ghannouchi og andre folkevalgte å slippe inn.

Det kan virke som et statskupp fra oven. Men det er ikke entydig.

Søndag kveld samlet tilhengere av Saïed seg i gatene for å hylle hans inngripen. De fleste partiene, med Ennahda i spissen, fordømte det som statskupp. Deres tilhengere samlet seg utenfor parlamentet og ville inn. Det kom til sammenstøt med politiet og med tilhengere av Saïd. Men tirsdag var det andre toner. Statsministeren sa at han godtok sin avskjed. Ennahda ba Saïed holde seg til Grunnloven og åpne en dialog for å redde demokratiet. Partiet ba folket om ro i gatene. Det var heller ingen tegn til uro.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer