Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

TV 2 innrømmer «Farmen»-tabbe

På et avgjørende tidspunkt i finalen i realityserien «Farmen» lørdag svarte finalisten Ronny helt riktig - uten å få poeng. TV2 innrømmer at spørsmålet ikke skulle vært stilt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Million fulgte Farmen-finale

- Dette er dårlig av «Farmen». Noe slikt skal ikke kunne skje, sier Ronny Ingebrigtsen Edvardsen til Dagbladet.

Han lå et poeng bak «Farmen»-vinner Gaute i duellen om premier til 1,36 millioner da spørsmålet om det er kumelk eller geitemelk som har høyest fettinnhold ble stilt. Gaute svarte geitemelk - og fikk rett. Ronny svarte kumelk - og tapte det avgjørende poenget.

To svar

Dagbladet fikk etter finalen henvendelser fra flere «Farmen»-seere som var overbevist om at Ronny skulle hatt poenget. De har helt rett. Ifølge matvaretabellen fra Statens ernæringsråd har kumelk et fettinnhold på 3,8 gram, mens geitemelk har 3,2. Svenske Livsmedelverkets matvaretabell viser tilsvarende tall.

- Dette er de offisielle tallene for norsk og svensk melk. Det er ikke noen tvil om at Ronny svarte riktig, sier professor ved Norges Veterinærhøgskole, Øystein Sjaastad.

TV 2 hadde selv tatt utgangspunkt i Store Norske Leksikon da de laget spørsmålet. Her går det fram at geitemelk har et høyere fettprosent enn kumelk.

Grundig sjekket

- Spørsmålene var grundig sjekket på forhånd og de som har laget dem har levert spørsmål til flere store kunnskapskonkurranser på tv, sier «Farmen»-produsent Fredrik Sandahl.

I går kveld innrømmet han likevel at spørsmålet ikke burde vært med.

- I ettertid ser jeg at vi ikke skulle hatt med dette spørsmålet så lenge det har to svar, sier Sandahl.

Etter det omstridte spørsmålet ble Ronny liggende to poeng bak Gaute. Sandahl avviser at dette kunne ha noen innvirkning på Ronnys kampvilje mot slutten av finalen. Gaute vant til slutt med sju mot tre poeng.

- Utfallet ville uansett blitt det samme, sier Sandahl.

Og noen omkamp ser det ikke ut til å bli.

- Det får være opp til produsenten å bestemme. Blir det omkamp blir jeg med, sier Ronny.

- Nei, det gidder jeg ikke, sier Gaute.

- Det blir uansett ikke aktuelt, sier produsent Fredrik Sandahl.

TAPTE: Ronny Ingebrigtsen Edvardsen svarte riktig uten å få poeng.Foto: ANDERS GRØNNEBERG
Hele Norges coronakart