Michelet-debatten

Tvetydig holdning

Viktige bøker som formidler historien om de norske jødene til mange står ikke i motsetning til etterrettelig historieskriving.

HISTORIEN FORTELLER: Mange norske jøder endte livet sitt her, i konsentrasjonsleiren Auschwitz. Illustrasjonsfoto: Agency Gazeta/Kuba Ociepa/via REUTERS
HISTORIEN FORTELLER: Mange norske jøder endte livet sitt her, i konsentrasjonsleiren Auschwitz. Illustrasjonsfoto: Agency Gazeta/Kuba Ociepa/via REUTERS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en kronikk i Dagbladet 1. februar søker historiker Hans Fredrik Dahl å bedømme både Marte Michelets bok «Hva visste hjemmefronten?» og vår gjennomgang av Michelets bok i form av «Rapport frå ein gjennomgang av ‘Hva visste Hjemmefronten?’», utgitt i oktober 2020.

I en oppramsing gir Dahl støtte til flere av de viktigste funnene i vår bok: 1) Kildematerialet støtter i liten grad at de tre tyskerne Michelet utpeker som varslere hadde den kunnskapen hun tillegger dem og kunne advare slik hun forutsetter. 2) Det støtter også i liten grad teorien om at historien har blitt forsøkt dekket til i ettertid. 3) Michelet har ikke tilstrekkelig grunnlag for å hevde at navngitte personer stengte fluktruter for jøder med antijødisk motivasjon. 4) Michelet kan ikke underbygge påstanden om at flyktninglos Alf T. Pettersen skodde seg på penger presset fra jøder. 5) Kildene støtter ikke påstanden om at motstandsmannen Arvid Brodersen var en tilhenger av nazismen.

Samtidig som Dahl i praksis gir oss rett i at sentrale konklusjoner i Michelets bok er preget av omfattende og alvorlige feil, mener han at kritikken vår «treffer dårlig», at Michelets bok «er i høyeste grad relevant som krigslitteratur» og at prosjektet i «Hva visste hjemmefronten?» ikke rokkes ved. Det på tross av at de feilene Dahl påpeker ved Michelets bok, undergraver de sentrale premissene i boka.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer