KOMMENTARER

Nord-Korea

Tynnere, sterkere, tøffere

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un fester ytterligere grepet om makta etter dansen med Donald Trump, og coronaviruset som etter alt å dømme har kommet inn i det lukkede landet, skriver Morten Strand.

DA OG NÅ: Kim Jong-un har måttet stramme inn brillene siden i vinter. Foto AP / NTB
DA OG NÅ: Kim Jong-un har måttet stramme inn brillene siden i vinter. Foto AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I den spesielle journalistiske øvelsen Kim-nytt skjer det store ting. Det mest synlige er at den fortsatt sterkt overvektige diktatoren har blitt tynnere. Denne forvandlingen har ført til det oppsiktsvekkende at nordkoreansk TV har spurt folk på gata om hva de føler om lederens vekttap. En mann sier han er knust over det som trolig er et sunnhetstegn, og at alle han kjenner gråter. For fedme er et uttrykk for status i et land der folk flest går sultne til sengs, og underernæring er det normale.

Den tynnere Kim ser imidlertid ikke ut til å være noe mildere stemt overfor sine rundt 20 millioner landsmenn. Nylig ble det klart at han hadde sparket fire funksjonærer for å ha «forårsaket en alvorlig hendelse» som skapte en enorm krise for land og folk. En vanlig dekryptering av diktator-språk tilsier at dette er en innrømmelse av at coronaviruset har sluppet inn i landet, til tross for at det har vært nesten hermetisk lukket siden pandemien startet, at myndighetene hele tida har erklært landet for virus-fritt, og at jakten på syndebukker er i gang. Konsekvensene for liv og helse kan bli alvorlige i et land der innbyggerne har elendig immunforsvar på grunn av utbredt underernæring, og folk bor trangt og fattigslig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer