KOMMENTARER

Tyskerne på vei til venstre

Tyskerne vil ha enda en trygg og traust leder etter 16 år med Angela Merkel, og i sommer har de flokket seg om Olaf Scholz, men han er sosialdemokrat, skriver Einar Hagvaag.

RØDT: Visekansler og finansminister Olaf Scholz fra Tysklands Sosialdemokratiske Parti (SPD) har opplevd en kraftig opptur i sommer og kan bli valgt til å etterfølge konservative Angela Merkel som forbundskansler. I vinter virket det helt umulig. Foto: JENS SCHLUETER / AFP / NTB
RØDT: Visekansler og finansminister Olaf Scholz fra Tysklands Sosialdemokratiske Parti (SPD) har opplevd en kraftig opptur i sommer og kan bli valgt til å etterfølge konservative Angela Merkel som forbundskansler. I vinter virket det helt umulig. Foto: JENS SCHLUETER / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Olaf Scholz fra Hamburg er den overraskende lederen som har tent håpet blant de tyske sosialdemokratene i SPD om å erobre forbundskanslerens kontor i Berlin etter valget til Forbundsdagen i Tyskland 26. september. I fjor var dette nesten utenkelig.

Dette året har det gått fra den ene politiske overraskelsen til den andre. I fjor lå SPD på tredjeplass i meningsmålingene, med godt under 20 prosent oppslutning. De Grønne hadde gått forbi og lå opp under 20 prosent, mens Kristelig Demokratisk Union (CDU) og det bayerske Kristelig Sosial Union (CSU) lå trygt på topp med over 38 prosent.

Så rotet CDU/CSU det til. Storesøster CDU pekte på sin leder, Armin Laschet, som deres felles kanslerkandidat, til tross for at lederen i CSU, Markus Söder, hadde større oppslutning blant velgerne. Etter mye styr fikk CDU sin vilje i april. Fra nyttår stupte de konservative søsterpartiene fra over 36 til under 25 prosent i mai.

De Grønne valgte Annalena Baerbock, den ene av sine to ledere. Mens CDU/CSU stupte, gikk De Grønne sterkt opp og lå 6. mai på målingene som landets største parti med over 25 prosent i oppslutning. Baerbock kunne bli forbundskansler etter Angela Merkel, Tyskland kunne bli «grønt», håpte tilhengerne. Mange analytikere trodde det også.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer