LEDER

Dagbladet mener:

Tyskervits-saken burde ikke blitt så stor

Det var dumt av universitetet i Bergen å beklage. Men det er også alvorlig at de ikke klarte å beskytte identiteten til studenten som reagerte.

BETALTE ERSTATNING: Universitetet i Bergen har betalt erstatning til en student som følte seg mobbet av tyskervitsen til en av universitetets professorer.
Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
BETALTE ERSTATNING: Universitetet i Bergen har betalt erstatning til en student som følte seg mobbet av tyskervitsen til en av universitetets professorer. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det var ikke så underlig at det ble et hett samtaletema i sosiale medier i helga som gikk: En tysk student ved Universitetet i Bergen var blitt tilkjent 10 000 kroner fra universitetet etter å ha klaget over en tyskervits fortalt av en professor under forelesning. Nå fikk ikke studenten erstatning på grunn av selve vitsen, men på grunn av saksbehandlingen. Studentens navn hadde blitt lekket til mediene, noe som hadde ført til betydelig press på 27-åringen.

Det er riktig at universitetet gjør bot og bedring når de ikke klarer å garantere en varsler anonymitet. Det er et hellig prinsipp at det skal være mulig å varsle, innad i en institusjon eller til mediene, og slippe å få navn og ansikt slept ut i offentligheten. Når slikt skjer, kan det, som studentens advokat Birthe Eriksen påpeker overfor universitetsavisa Khrono, føre til at andre kvier seg for å varsle om kritikkverdige forhold. Men en skal kunne si fra uten å risikere å betale en personlig pris for det.

Når det er sagt, burde aldri denne saken blitt så stor som den har blitt. For det første burde en uenighet om en kommentar i auditoriet vært ordnet på en minnelig måte, mellom studenten og professoren, uten at advokater og varslingsordningen ble trukket inn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer